Genus som rytm?

Jag läser om en ny avhandling:

Järnvägsstationer är att betrakta som offentliga platser och regleras av transportpolitiska målsättningar om jämställdhet och tillgänglighet för alla (Prop. 2008/09:93). Trots det saknas forskning om hur genus påverkar resenärer vid deras vardagliga vistelser på järnvägsstationer. Det övergripande syftet med denna avhandling är därför att ur ett genusperspektiv undersöka hur manliga och kvinnliga resenärer i sin vardag använder och upplever järnvägsstationer som fysiska platser och sociala rum. Det empiriska materialet baseras på resedagböcker, intervjuer med resenärer, deltagande observationer och intervjuer med planerare och förvaltare av järnvägsstationer. Kimstad pendeltågsstation, Norrköpings järnvägsstation och Stockholms Centralstation ingår i studien. I avhandlingen kombineras olika teorier som gör det möjligt att betrakta genus som rytm. Genom detta teoretiska ramverk undersöks hur genusmaktordningen återverkar i tid, rum och mobilitet. Resultaten av studien visar att resenärer är påverkade av genusmaktordningen, som återfinns såväl i kollektiva föreställningar som i materialiserade objekt som möter resenärer när de vistas på järnvägsstationerna. Sammanfattningsvis visar studien att såväl manliga som kvinnliga resenärer påverkas av denna maktordning. Även om denna ordning påverkar alla tycks kvinnor vara de som påverkas mest negativt, eftersom de genom en manlig normerad blick betraktas som antingen ärbara eller sexuellt tillgängliga objekt, därutöver att de är tvungna att förhålla sig till risken att utsättas för sexualiserat våld från män. Av dessa anledningar tenderar kvinnors livsrum att inskränkas, oavsett ålder och plats.

Jag misstänker att forskaren utgått från en teori om maktordning och därefter beskrivit konsekvenserna av sitt antagande. Den sexualiserade blicken och rädslan för övergrepp torde vara väl kända fenomen – och om de inte förekom på offentliga platser vore det verkligen anmärkningsvärt.

2015/01/img_5148.jpg

Jag gillar verkligen rytmmetaforen. Men jag förstår den inte.

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Genus, jämställdhet, Personligt, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Genus som rytm?

 1. andersbwestin skriver:

  Det här är rytm

  Idag i den infantila feministdiskursens tidevarv hörde jag på radion att det bara var tjejer nominerade – var det till P3 Guld.

  Va fan har dom hört den här cd;n.

  Ateisten röstar: Århundradets bästa fredagsmys.

  Gilla

 2. Magnus skriver:

  Skulle vilja se en avhandling om hur personer och grupper använder sina mobiler/smartphones för att markera en privat bubbla, eller helt enkelt ignorera omgivningens rörelser – ”ingen ska få mig att ta ett steg åt sidan oavsett att det är litet trångt här mellan charkdisken och bullarna” – på varuhus, matbutiker, tåg och järnvägsstationer. Eller motsvarande taktik med breda barnvagnar. Och det här är inte speciellt könsbundet.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Forskning handlar kanske om att hitta en fras som låter bra och sedan sälja in den. ”Mobilen som markör” eller ”faran med iPhone”?
   Alliterationer är värsta grejen.

   Gilla

 3. andersbwestin skriver:

  För övrigt kunde den sk forskaren gärna ta sig upp till Sarek och o under ett par veckor i bivack i medhavt trehens tält känna vibbarna av fjällnaturens genusrytm.
  Jag gissar att den kvinnliga jojken härstammar ur detta mentala tillstånd.

  Nä nu skall jag via cdon köpa detta alster och helt bryta mot arabfobin.

  Anouar Brahem – ”January” from the album ”Souvena…: http://youtu.be/YoUjtgXJBNI

  Gilla

  • andersbwestin skriver:

   Naturligtvis så innehåller spaningen från den sk forskaren en djup sanning.

   Honor har livmoder och äggstockar.

   Sånt har inte hanar.

   Sånt inverkar på sociotopens memutveckling.

   ps. Jag försökte läsa abstracttexten för frugan. Efter fyra rader vart hon så förbannad att jag började oroa mig för snarliggande skilsmässa fast vi levat ihop i 42 år.
   Får läsa texten för gubbarna på jobbet på måndag. Men jag misstänker att dom måste gå på toa eller skyller på diarréer eller säger att deras frugor sitter och väntar på att de skall ringa om sommarens semestervistelser – eller ungarnas examenskläder fastän det är i början av januari.

   Gilla

   • Mats skriver:

    Din fru måste leva ett spännande liv. Jag trodde hon hade utvecklat försvarsmekanismer och att det är du som skulle föreställa den känslige?

    Trösta varsamt. Det är bara en text.

    Gilla

  • Mats skriver:

   Jag är svag för det här. Klarinetter är en bra bas för den korta klangen i det här stränginstrumentet.

   Fint att få en hel orkester att låta sökande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s