Maskulinitetsutredningen i media

Jag försökte verkligen följa bemötandet av den här viktiga rapporten men tappade snart sugen. Teorin om antipluggkultur upprepas och blir till slut självbekräftande.

”Pojkarna är sådana för att de är som de är – eller att någon har tvingat dem att tänka så – och nu har vi sagt till dem att skärpa sig fast de lyssnar inte…”

Fackförbunden passar på och lyfter frågan om resurser och vikten av tidigt stöd. Någon förvirrad hjärnforskare tror att arbetsformen katederundervisning skulle gynna pojkarna. De kan ju inte ta ansvar själva och saknar arbetsminne.

DN

Ett viktigt perspektiv som saknas i debatten är frågan om skolans/förskolans innehåll. Vad är det för kunskaper som ställs i centrum? Vad händer i mötet mellan barnen och en skolkultur som i mycket hög grad är inriktad på disciplinering? Var finns utrymmet för äventyrlighet och meningsfulla aktiviteter? Hur ser utredarna på frågan om förhållandet mellan lek och utvidgad detaljstyrning?

Skolan hyllas som bärare av det goda och de som inte passar in demoniseras. Var finns den kritiska diskussionen om hur vi bemöter barn som tror att läroplanens formuleringar om att ”skapa förutsättningar för lärande” är seriösa?

Det vore spännande om någon debattör lämnade den moraliserande stöddiskursen och vågade tala om skolan/förskolan som en utmanande plats. I denna fråga har utredningen ingenting att tillföra.

IMG_2176

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Förskola, Genus, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Maskulinitetsutredningen i media

 1. invaderace skriver:

  Jag blir så jäkla trött på att de alltid ska dra fram Hydes ‘Gender Similarities’ hypotes. Den har mycket stora svagheter som hypotes och studien den bygger på har metodologiska problem.
  GS hypotesen rimmar illa med evolutionär teori och sexuell selektion. För att försöka bena ut det hela gjordes en ny studie (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0029265) som visar på stora mentala skillnader mellan män och kvinnor (vilket också är väntat givet att män och kvinnor har evolverat under olika evolutionär tryck). Men de har väl kollat på wikipedia.

  Gilla

  • Jonte skriver:

   Och den nyare studien rapporterades självfallet aldrig i svensk press när den kom

   http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/8992639/Men-and-women-have-distinct-personalities.html

   Gilla

   • Mats skriver:

    Jag är nog lite cynisk här och förbehåller mig rätten att förhålla mig lättsinnig till vetenskapens ambitioner här. Och ytterst förvånad över alla som försöker beskriva könsskillnade utifrån procentsatser.

    Gilla

   • Jonte skriver:

    Bägge undersökningarna är egentligen ytterst tveksamma, det intressanta är att vissa bara väljer att presentera den ena av dem. Bägge är nämligen metastudier som bygger på självrapportering vilket är ett väldigt dåligt sätt att mäta dessa egenskaper på. Det intressanta är vilka studier man väljer att ge genomslag. Beroende på politisk åsikt så väljer man att lyfta fram den ena men inte den andra.

    Men det ändrar inte på det faktum att bägge undersökningarna ska tas med en enorm nypa salt.

    Gilla

    • Mats skriver:

     Bra poäng – hur stor kan en nypa vara?

     Gilla

     • Jonte skriver:

      I det här fallet kanske jag borde skrivit en näve. Det bästa sättet att mäta sådana här saker på är genom beteende, men hur mäter man egenskaper som värme och empati? Bland egenskaper som går att mäta har man hittat störst könsskillnader i egenskaper som risktagande, aggression, och vissa sexuella beteenden, och minst skillnader bland de rent kognitiva funktionerna dvs det som vi normalt kallar intelligens.

      Gilla

     • Mats skriver:

      Risktagande låter spännande. Min svagt underbyggda tes är att de kvinnor som gör ett traditionellt yrkesval inom skola/förskola hör till gruppen ”svagt risktagande” medan män som gör motsvarande val tar betydligt större risker (på väldigt många plan).

      Jag försöker ta med mig de här funderingarna när vi diskuterar hur utbildningen är upplagd och hur vi ska förhålla oss till den höga andelen män som avbryter sin studier.

      Gilla

 2. Roi skriver:

  Angående ”antipluggkultur”

  It discovered that home-educated children of working-class parents achieved considerably higher marks in tests than the children of professional, middle-class parents and that gender differences in exam results disappear among home-taught children.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Tesen skulle vara att en skola skulle missgynna arbetarklassens barn? Är skolan ett medelklassprojekt nu när klassresor blivit svårare att genomföra?

   Gilla

  • Mats skriver:

   Wow!

   ”Alison Preuss, a mother of three, has been home teaching for six years and is director of Schoolhouse, a Scottish support group for parents who have opted out of conventional schooling. She said: ‘In school [children] have knowledge poured into them, while at home they’re proactive in choosing what they learn. It’s a better preparation for university because they are used to motivating themselves.

   ‘Their social skills and general knowledge are more advanced because they’re not restricted by the confines of a national curriculum. They can explore a huge variety of subjects, concentrating in depth on whichever ones capture their imagination.’

   Useful links:

   For the author of the study: http://www.btinternet.com/~rothermel
   For the Scottish campaign: http://www.welcome.to/schoolhouse

   Gilla

 3. lavazza1891 skriver:

  Ja, det är inte omsorg om barnens kunskaper som gör att vi har skolplikt i Sverige. Jag misstänker att det är indoktrinering som är det viktigaste.

  Gilla

 4. Ping: Presskonferens MANSUTREDNINGEN Del 3 – Skolans Antipojk-kultur, Medias Mansförakt | Genusdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s