Den provinsiella lärarutbildningen

Det bästa sättet att få syn på läroplanens tillfälliga karaktär är att läsa den i ljuset av andra länders texter. Jag förvånas ofta över med vilken underdånighet de så kallade styrdokumenten behandlas av våra studenter.

Det är ett politiskt dokument och fullt av tvetydiga kompromisser.

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Högskola, Lärarutbildning, Lgr11, Personligt, Politik, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den provinsiella lärarutbildningen

 1. Plura skriver:

  Vilka tvetydigheter då Mats?

  Samtidigt är det ju torts allt professionen som bidragit till inputen till dem. Byråkrater som skrivit och behandlat dem. Den politiska ledningen som skrivit förordningen. Så något helt politiskt godtycke finns inte.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Det är väl få ord som inte är tolkningsbara och det ligger i språkets natur att försöka lösa detta problem genom att producera mer text – och därigenom fler oklarheter.

   Min tes är att varje ny läroplan försöker legitimera sig genom att framställa sig som definitiv, objektiv och opolitisk. Men när det kommer till kritan är det naturligtvis ett gungfly av kompromisser.

   Gilla

  • Plura skriver:

   Så är det med alla politiska texter. Kompromisser. För JB lär inte själv diktera villkoren. Måste kohandla med övriga regeringskollegor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s