Pressetik i vårdnadstvister?

20130528-091743.jpg

Så här öppet brukar inte media ta ställning i vårdnadstvister. Är det Sverige mot världen?

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Värdegrund. Bookmark the permalink.

3 Responses to Pressetik i vårdnadstvister?

 1. Magnus says:

  Håller med, men inte speciellt ovanligt att tidningar blir hejaklacksledare i brottmål och tvister på det här sättet, särskilt inte när det handlar om svenskar mot ett fjärran utland. När den grekiska rättvisan ville få ner Kalle för en rättegång om ett dråp utgick varenda tidning från att grekerna var ett gäng korrupta träskallar och gjorde långtgående insinuationer om polisväsendet där nere överlag. Och man kunde se samma mekanismer ännu tydligare när amerikansk media bevakade rättegångarna efter “halloweenmordet” i Perugia, en story som ser ut som hämtad direkt från CSI.

  Klart att Amanda Knox är oskyldig och att det är maffian och prästerna som styr domstolarna i det där turistlandet, typ! Ganska många sade tydligt att Knoxys egenytliga brott var att hon var ung, sexig, snygg och ohämmad tjej i ett patriarkalt och katolskt Italien: med andra ord, hon var för amerikansk.

  Like

  • Mats says:

   Just fallet Haddile är nästan för bra. Barnet alltför charmigt, fosterföräldrarna alltför trevliga och de biologiska föräldrarna alltför främmande.

   Därför havererar pressetiken – det oreflekterade barnperspektivet slår ut andra perspektiv.

   Like

  • Magnus says:

   Visst, den perfekta snackistvisten – och samtidigt borde man ju ställa frågan: vilka *andra* vårdnadstvister som är ihopvävda med migration finns det som tidningarna inte skriver om. Inte för att de skulle kunna eller borde skriva om alla, och inte heller för att hetsa mot “utlänningar” – men för att den frågan nog skulle kunna belysa de dolda konventioner och script som svensk media jobbar med numera.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s