TT:s förhållande till lokalredaktioner?

Jag läser referatet från Gräv13 och jämför med mina dåliga erfarenheter av TT:s faktakoll.

Marianne Ahlenius på TT svarar på hur lång tid i förväg en ambitiös lokalreporter som jobbat länge med ett komplicerat gräv bör höra av sig till nyhetsbyrån för att de ska ha en chans att sätta sig in i materialet (och därmed öka förutsättningarna för TT-spridning med cred).

Om det var något som stod klart på seminariet Marknadsföra gräv så var det att det finns ett uppriktigt intresse från jättar som TT och Expressen att ta del av och bidra till spridningen av andras gräv – men att detta förutsätter en tidig kontakt med stor öppenhet kring materialet. Att höra av sig strax före publicering med en färdig text räcker inte när materialet är komplext och utpekande.

Det är stora ord från en nyhetsbyrå som två gånger på fyra månader felaktigt pekat ut fel yrkesgrupp i samband med misstankar om sexövergrepp.

Länk till lista på tidningar som publicerat TT:s material

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Förskola, Genus, media, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till TT:s förhållande till lokalredaktioner?

 1. Magnus skriver:

  Dessutom är det nog mycket känsligt att lämna ut (eller ge insyn i)ett material som man jobbat på för sin egen tidning – eller för den redaktion som betalat. Gör man det några veckor innan tidningen planerar att publicera och en del av materialet eller jobbet sedan läcker till andra, troligen via TT, genom slarv eller på informella vägar, då lär journalisten känna sig väldigt bränd.

  Gilla

  • Anonym skriver:

   Svår fråga – varje lokalreporter drömmer väl om att få sola sig i den nationella glansen. Tyvärr kommer väl Borås tidnings berömmelse att vara av det herostratiska slaget….

   Gilla

 2. torestad skriver:

  Men Mats, nu har du väl gått väl långt med vaktslåendet kring (blivande) förskollärares rykte. Att stämma Borås tidning och ge sig på TT för att förskollärare nämns i suspekta sammanhang innebär att du bidrar till en felaktig idealisering av yrket som nog är en bit från verkligheten. Anmälningar av sådant här slag har ofta det med sig att debatten blir än mer spridd, till föga båtnad för få.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag stämmer inte. Känner du till PON?

   På sikt hoppas jag att branschen ska skärpa sig. Om vi ska kunna rekrytera män till utbildningen måste vi stå upp för dess värde.

   Gilla

 3. janlenander skriver:

  Jag kan nog hålla med Törestad ovan. Du brukar ju bekämpa skiljelinjer mellan yrkesgrupper och är inte mycket för att dra gränser mellan lågstadielärare,ämneslärare och gymnasielärare. Varför är det så viktigt med gränsen mellan barnskötare och förskollärare?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag tror du anar svaret. De här anklagelserna slår hårt.

   Utbildning gör skillnad.

   Outbildad personal behöver kvalificerad handledning.

   Ingen annan yrkeskår skulle finna sig i den här ignoransen.

   Ingen.

   Gilla

 4. andersbwestin skriver:

  Det mest intressanta var ändå länken till inspelningen från Gräv13.
  Tänk att detta babbel kan orsaka sådana övertoner. Det enda som kom fram var ju att:

  1) Täppas med rätta tycker att Maria Sveland får för mycket gratisreklam via pressen.

  2) Att Janne Josefsson med ilska är irriterad på Maria Sveland för att hon anser sig vara för fin att ta debatter mot personer som inte tycker som hon. För övrigt babblade dom om en massa annat.

  Storm i ett vattenglas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s