Trött på hat?

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Värdegrund. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Trött på hat?

 1. Joakim Steneberg skriver:

  En person, oavsett kön, som negligerar eller förlöjligar manlig problematik, som hånar manlig utsatthet och manlig svaghet. Och som ”motiverar” detta genom att gömma sig bakom ”kvinnovänlighet”. En sådan person – är en fascist!

  Gilla

 2. Joakim Steneberg skriver:

  Mats, hur definierar du då själv en sida som ”vita kränkta män”, vilken ju är en konstruktion av just den här personen?
  Anser du att han är till nytta för diiskussionen om män, eller till skada, eller inget dera?
  Och hur skall man reagera, definiera och få stopp på manshatet, också bland feministiska män? Eller är det OK?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Nej – jag tycker också att det är en genuint fånig sida som under humorns täckmantel tangerar rasistiska och sexistiska hållningar. Men det innebär inte att du och jag behöver sänka oss till den nivån.

   Gilla

 3. Joakim Steneberg skriver:

  Mats,

  Jag sänker mig inte ”till någon nivå” genom ett enskild definition, lämplig eller ej. Min ev. ”ilska” är motiverad.Till skillnad från upprepade(!) förolämpningar och annat från den där sidans sexistiska (OK?) nivå. Vi kan inte bemöta artilleri med pilbågar i ett medialt könskrig, år efter år. 35 års debatt visar på detta.

  Det finns ”fascism” i könsdebatten, (grova sexistiska påhopp på män i riksmedia, ja även från alliansen) om du förnekar detta så kan du lika gärna stryka den här kommentaren.

  Och problemet är bl.a. den inställsamma feminist-mannen (som ”VFM”) som döljer sig bakom kvinnan, ända upp till regeringen. För att inte tala om media, där det började.
  Hade de män som har makten över ordet i media från början nyanserat kritiserat feminismen, så hade den kanske kunnat blir en tillgång. Nu är den en stoppkloss.
  Därav allt färre män i offentlig sektor.

  Gilla

  • andersbwestin skriver:

   Joakim

   Könskonflikter är en känd egenskap bland alla tvåkönade arter.

   http://www.ibg.uu.se/digitalAssets/86/86818_Johnson-Frida-Uppsats.pdf

   Läs den här även om den är på en undersökande nyfiken nivå.

   Vissa honor är av evolutionen utsända till att tvinga hanen till nyskapande. Aggressiva feminister har det syftet fast de aldrig själva fattat detta. ( genetiskt programmerade agenter)

   Annars dör arten ut vid ett vinbord i Grekland.

   Hanar är av lag tvungen att nyskapa. Duger vi inte så måste vi med nödvändighet komma med nått nytt som honkönet triggas utav.

   BlingBling finns av mängder av varianter.

   Facebook var väl ett av de senare.

   Gilla

  • Mats skriver:

   Jo – vi kan profilera oss som trevliga och nyanserade. Just nu tycks det vara en strid som handlar om vem som hatar mest och det saknas verkligen inte grova övertramp som skulle kunna motivera en upptrappning.

   Så – och nu menar jag inte att låta nedlåtande – tag ett djupt andetag och fundera på vem du riktar dig till och hur du skulle kunna nå fram till dem.

   Det kanske framstår som motsägelsefullt att jag inte tar avstånd från feminismen. De frågor jag driver går utmärkt att förena med andra teorier. Ibland.

   Gilla

 4. AV skriver:

  Pratade med en avhoppare från Jehovas vittnen. Vilken resa hon gjort att bryta med en sekt. Hon känner igen en sekt på mils avstånd och klassar dagens feminism som en klar sekt. När jag nämnde ordet feminism, reagerade hon stark: ”Just precis. Jag trodde jag var den enda som såg det.”

  Just bristen på självreflektion är tydlig inom sekter. Kawa är så inne ”på den goda sidan” att han inte ser hur han själv hemfaller åt sexism och rasism.

  Men vi ska inte falla i samma fälla. Man ska inte sänka sig till idioternas nivå. Då vinner de på ren erfarenhet.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Så länge det sker med ”humor” som täckmantel tror jag att det är bättre att bara nicka igenkännande.

   Jag tänker på våra manliga studenter som på väg till sin tredje genusföreläsning suckade:
   – Jag undrar vad vi ska skämmas över idag….

   Gilla

   • AV skriver:

    See there is your problem.
    Det är inte så konstigt att en hel del män hoppar av förskollärarutbildningen om de ständigt får veta att det är något fel på dem, att de som grupp har något att skämmas för. Att stanna kvar i en miljö som ifrågasätter hela ditt inre och generaliserar negativt om dig utifrån andra kräver rejält skinn på näsan. Speciellt när det kommer från någon högre upp i hierarkin. (Där kan de snacka maktordningar)
    Alla män är inte starka nog och mina fördomar säger att de som redan från början valt förskollärare inte tillhör de mest hårda och stridbara. De kvinnor som väljer manliga miljöer är just de med mest skinn på näsan, som kan ta plats.
    Det här måste du ta tag i om du vill få en förändring. På allvar!

    En kollega till mig har en kompis som i sin utbildning var på genusföreläsning. Föreläsaren satte upp en bild på en blommig och en vanlig borrmaskin och frågade vilken man skulle välja. Han svarade att han skulle välja den vanliga eftersom han VET att det är en kvalitetsmaskin och den andra är skit från ett lågprisvaruhus. Hade kvalitetsmaskinen varit rosa med blommor skulle han köpt den iaf. Föreläsaren accepterade inte hans förklaring utan hävdade att han valde bort den blommiga för att han var man och hans maskulinitet.
    Hur sekthjärntvättad är man inte när man inte ens kan acceptera en persons förklaring att han väljer kvalité före färg?

    Gilla

    • Mats skriver:

     Jo, någon form av strategi bör nog de män skaffa sig om de ska överleva i den här miljön. Den enklaste vägen är antagligen att anpassa sig och försöka vara till lags. Baksidan är att det här ofta kostar mer än det smakar och på sikt kan leva till identitetsupplösning.

     Jag försöker hitta en form av maskulin stolthet som inte bygger på kvinnoförakt. Tyvärr är det lätt att ramla ner i den gropen.

     Gilla

 5. Joakim Steneberg skriver:

  Apropå ämnet, den där sidan, VKM. Män har alltid konkurrerat mot män, och delvis för kvinnans skull. Se på älgarna, eller ekoxarna. Varför utnyttjas världen över och i alla tider, unga pojkar som kanonmat, utbildas att mörda bröder? Är det inte här vi bör börja, även för fredens och ickevåldets skull?

  När man samtidigt här och nu hela tiden trampar på manlig stolthet, som VKM, mediafeminismen, genusvetenskapen, ja ända in i rksdagen.
  Då skapar man smygande en hunsad manlighet som börjar förlora stoltheten.
  Det blir i värsta fall män som sakta går under, eller som blir destruktiva. Självmord, kriminalitet, våld droger.

  Att läget blivit sämre mellan könen i ”världens mest jämställda land” finns det så mycket statistik på.
  Skilsmässor (ofta ojusta) partnervåld, även sämre mående hos unga kvinnor. Ja unga män mår visst inte alls, berörs ej…

  Själv vapenvägrade jag för snart 50 år sedan. Men den här biologiska krigföringen mot män, pojkar, pappor, manlighet. Den tänker jag inte stillatigande acceptera, har inte gjort sedan -77. Genom kommunikation med berörda, den mest intressanta kanske framlidne Hans Leyman, professor som sägs ha varit först i världen för 20-30 år sedan med att forska om vuxenmobbning.
  Han nämnde i telefon för mig just debatten, hur han själv hånades efter sin artikerserie i DN.

  Låt mig till sist ge ordet till feministerna själva, (även några manliga). Om det tillåts att jag länkar till deras egna ord (med mina kommentarer) i ”Feministiska citat och aforismer”. De är ca tio år gamla, redan då alltså…
  Och lycka till Mats som har sett och i yrket. Vilka metoder du än väljer!

  http://www.sourze.se/Feministiska_citat_och_aforismer_10577721.asp

  Gilla

 6. Joakim Steneberg skriver:

  Finns sidan kvar? Ser att både Janne Josephson och Robert Broberg idag är inne på fascism inom PK/feministrörelsen. Så jag är/var inte ensam. Och när en popjänta basunerar ut att ”Att alla män skall dö en våldsam död!” Ja vad är det? Yttrandefrihet eller hets mot folkgrupp. Om det sagts om judar eller svarta då? ”Fascism” tycker jag passar in. Eller något bättre förslag då?
  Mvh

  Gilla

 7. Joakim Steneberg skriver:

  Glömde fylla i om svar. Skulle vara intressant att höra av dig Mats!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s