Tysk inspiration – män till förskolan

Länk 1

Länk 2

Tack Fredric Gieth för tips!

Spiegel der Gesellschaft

Unsere Gesellschaft ist bunt und abwechslungsreich: Männer und Frauen, alt und jung, unterschiedliche Kulturen und Lebensentwürfe. Das soll sich auch in der frühkindlichen Bildung und Erziehung widerspiegeln. Mädchen und Jungen brauchen vielfältige Frauen und Männer zur Orientierung und Begleitung in den Lebensstart.

Zusammenleben lernen

Das Zusammenleben der Geschlechter und Kulturen ist komplex. Für Kinder ist es besonders wichtig, schon frühzeitig die Vielfalt der Gesellschaft und ihr Zusammenleben kennenzulernen, am besten in der Kita. Nur so haben Mädchen und Jungen die Chance, sich selbst mit Geschlechterbildern und Rollenvorstellungen auseinanderzusetzen.

Zunehmender Fachkräftebedarf

Ab 2013 hat jedes Kind mit Vollendung des ersten Lebensjahres einen rechtlichen Anspruch auf einen Platz in einer Kindertageseinrichtung. Aber schon jetzt gibt es in der frühkindlichen Bildung, Erziehung und Betreuung nicht genug Erzieherinnen, geschweige denn Erzieher. Wir können es uns nicht leisten, auf die Hälfte der Bevölkerung zu verzichten. Kitas sollten so vielfältig sein wie die Lebenswelten der Kinder. Kinder brauchen Frauen und Männer

Min (googles) snabba översättning:

Daghem bör vara så varierande som barnens liv.

Spegel av samhälletVårt samhälle är så färgstark och mångsidig: män och kvinnor, gamla och unga, olika kulturer och livsstilar. Detta bör återspeglas i förskoleverksamheten. Flickor och pojkar behöver en mängd olika kvinnor och män för vägledning och stöd i början av livet.
lära sig att leva tillsammans

Gäller kön och kultur är komplex. För barn är det särskilt viktigt tidigt att kännamångfalden i samhället och deras liv tillsammans, helst i daghemmet. Det enda sättet flickor och pojkar har chansen att ens ta itu med könsroller och förväntningar roll.

Ökad efterfrågan på kvalificerad arbetskraft

Från och med 2013, alla barn med ett års ålder, en laglig rättighet till en plats i en plantskola. Men redan där i förskoleverksamheten, är utbildning och omsorg inte tillräckligt lärare, än mindre lärare. Vi har inte råd att ge upp hälften av befolkningen. Daghem bör vara så varierande som barnens liv. Barn behöver kvinnor och män

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Förskola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s