Det danska eländet 2

Länk

Sex av tio danska förskolor har infört strikta regler för nakenhet och fysiska kontakter mellan barnen.
– Helt horribelt, säger Cecilia Kjellgren, forskare vid Lunds universitet.
Att pussas och leka doktor är inte längre en självklarhet på danska dagis. 60 procent av förskolorna har infört regler för nakenhet. På var tionde dagis förbjuds barnen dessutom att pussa varandra på munnen. Det framgår av rapporten ”Doktorleg i børnehaven” som nyligen lades fram i Köpenhamn.

Reglerna stämmer med den danska familjerådgivaren Lola Jensens erfarenheter. Hon upplever en rädsla hos föräldrarna för att deras barn ska bli sexuellt kränkta.
– Jag är dock väldigt överraskad över reglernas omfattning, säger hon till den danska morgontidningen Politiken.

Cecilia Kjellgren, socionom som forskat mycket kring barn och sexualitet, tycker att de danska regelverken är ålderdomliga.
– Det låter som 30- eller 40-tal. Något liknande har jag aldrig stött på i Sverige under mina arbetsverksamma år och jag önskar att det aldrig blir så heller, säger hon.

Jag önskar att en del av svensk genusvetenskap hade ägnat sig åt att utmana verkliga drakar. Fast de här mönstren finns väl inte i Sverige.

Jag tänker på den underbara sången ”Ska vi leka doktor” som Eva Mathiasson skrev till projektet Hjärtestunder. Den borde finnas tillgänglig på nätet. Hallå Malmö stad?

20120420-081703.jpg

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Förskola, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det danska eländet 2

  1. AV skriver:

    Jag skulle inte säga att de är ålderdomliga utan nymoralistiska. Rädslan för att barnen skulle bli sexuellt kränkta kommer väl med pedofildebatten på 90-talet. Har för mig att jag sett nån gammal journalfilm med nakna/halvnakna rågblonda barn som badar tillsammans. På 70-talet klädde man av alla barnen och kastade in dem i ett rum med 5 l fingerfärg. Sen spolade man av dem allihop.

    Jag minns när det i Sverige kom upp regler om att manliga förskollärare inte fick byta blöjor på barnen eller torka dem i rumpan utan vaktande kvinnlig kollega. Så Sverige ska nog inte slå sig så hårt för sitt håriga bröst.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s