Nygamla övningsskolor…

Ingrid Carlgren ger ett historiskt perspektiv på förslaget om övningsskolor.

Jag citerar långt och rekommenderar texten i sin helhet:

Varför försvann övningsskolorna i Sverige? Det var knappast för att man ville ha ett dåligt fungerande system med verksamhetsförlagd utbildning. Avvecklingen av övningsskolorna i Sverige har gått i flera steg och det har funnits olika argument under vägs. Det kanske starkaste skälet under senare decennier var den sk praxis-chock som påvisats i forskning om lärarutbildning från hela världen . Så länge lärarstudenterna befinner sig i utbildningen och i specialskolor utvecklar de vissa teoretiska föreställningar och en yrkesrepertoar som de tvingas lägga åt sidan när de kommer ut i en verklighet som är något helt annat. Då gäller det att lära sig simma eller drunkna. Också om den processen finns en del forskning som visar att det vanligaste är att de nyblivna lärarna gör sig av med bagaget från lärarutbildningen för att överleva i sin nya verklighet. Lärarutbildningen var helt enkelt inte funktionell. Genom att studenterna skulle få erfarenhet av vanliga skolor med vanliga betingelser skulle de i utbildningen få möjlighet att knyta de teoretiska studierna till de erfarenheter de gjorde och därigenom kunna utveckla en mer användbar yrkesrepertoar.

20120131-172000.jpg

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nygamla övningsskolor…

 1. Mats, vi har ett system där somliga får utmärkt praktik och andra undermålig. Där obehöriga lärare eller själva nyexade handleder. Någon koppling till erfarenhet eller undervisningsskicklighet har jag inte sett det senaste decenniet. Systemet är också uppbyggt så att alla försöker maximera sina egna vinster. Jag skulle aldrig ha kommit på det här förslaget själv – även om jag själv tog studenten från Vasa Övningsskola, men jag tycker att det är gott.

  • Mats skriver:

   Nog måste du ha sett ”någon koppling till erfarenhet eller undervisningsskicklighet”?

   Jag möter många engagerade, erfarna och skickliga handledare som lägger ner stort arbete på att ge våra studenter en bra introduktion i yrket. Även om jag kunde önska att det fanns en gemensam bas i utbildning är jag ganska nöjd med de dokument som styr verksamheten.

   http://www.mah.se/PageFiles/5260/På%20vag%20mot%20–%20Mah.pdf

   Samtidigt är jag glad över att det inte enbart är mönsterskolor med mönsterlärare och mönsterelever som studenterna möter. Jag tycker Carlkvist beskriver problemet bra. Vi riskerar att ge studenterna en karta som inte stämmer.

   Men det finns mycket att fundera över i organisation och roller. En trygg modell som traderar en stabil roll i ett stabilt samhälle är naturligt lockande. På gott och ont.

  • Mats skriver:

   Min negativism handlar om praktiska frågor. En övningsskola för 300 blivande förskollärare?

   Jag har svårt att visualisera det!

 2. Mats, jag vet ingenting om hur det fungerar på förskolan med praktik. Däremot vet jag en del om hur det fungerar på gymnasiet och högstadiet. Man kan givetvis diskutera vad som bör göras åt saken, men ändring krävs.

  • Mats skriver:

   Jo – det finns ett oklart ansvarsförhållande och en hel del naiva förhoppningar. Jag tror inte övningsskolor är vägen.

   Kanske som status – inte som redskap för att hantera komplexa problem!

 3. Ping: #skolchatt « You're no different to me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s