Vinnie

Jag har svårt att skaka av mig berättelsen om Vinnie. Dokumentären Den övervakade skolan beskriver i tredje delen hur han tappar greppet när föräldrarna skiljs och vi följer lärarnas försök att få honom att anpassa sig till skolans regler. De ser förvandlingen och vi känner maktlösheten.

Frågan om ansvar blir mycket konkret och det verkar som att skolan har svårt att fylla tomrummet efter fadern som nu följer sin nya flickväns barn till fotbollsmatcher. Det är ett sårat barn vi möter och lärarna vill, vill, vill inte relegera honom. Hur vädjar de till en vuxenhet som inte finns? Jag ser en rektor som inte har några svårigheter att leva sig in i Vinnies situation:
– Det kunde varit jag!

När vi diskuterar förebilders betydelse handlar det om något mycket djupare och svårare än imitation. Någon måste återskapa Vinnies förtroende för vuxenvärlden. Det finns hopp.

20120129-224538.jpg

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to Vinnie

  1. Morrica says:

    Det finns hopp. Varje gång Vinnie söker kontakt finns någon vuxen som möter honom, han blir utslängd ur klassrummet men inte ur den gemenskap som finns i skolan, någon fångar upp honom och har tid för honom, hur mycket han än stökar och bökar. Det finns en struktur att falla tillbaka på, en handlingsberedskap som gör att man står redo när elevernas värld rasar samman.

    Jag tror denna tydliga struktur och denna handlingsberedskap, att ha tänkte igenom före och ha en aktionsplan som är konkret, inte bara ett papper i en pärm, är nödvändig för att kunna bedriva framgångsrik skolverksamhet i ett samhälle där var tredje hushåll är beroende av socialbidrag. När världen kaosar behöver skolan stå stadigt?

    Like

  2. Pingback: Den Övervakade Skolan « You're no different to me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s