Manshat – finns det?

Hanna Friden skriver en skoningslös text om de hotfulla påhopp som drabbat henne sedan hon kritiserat tendensen till manshat inom vissa grupper.

Jag har inte trott att detta har behövts tidigare. Ni som gjort detta har bevisat att jag hade fel. Jag är ledsen över att det finns så många av er. Jag trodde inte det och är bedrövad över hur detta drabbar jämställdheten. Men jag är inte bedrövad över att ni inte tycker om mig – Det är jag bara jävligt stolt över.

Om ni förresten undrar – Det är inte en majoritet av kvinnor som kallar sig för feminister som betett sig såhär. Det är fler killar som kallar sig för feminister som hotat och hånat. Betydligt, betydligt fler. Däremot så har ett flertal av kvinnorna som propagerat för manshat skickat mycket, mycket kärlek till dessa killar som hoppat på mig och hånat mig. De har uttryckt kärlek, värme, de har varit mycket glada över att dessa feministiska män har tagit tag i situationen och hånat, förlöjligat och hotat.

20120126-195725.jpg

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Genus, jämställdhet, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Manshat – finns det?

 1. Jonte skriver:

  Lite lustigt att hon upptäckt det nu?

  Jag har aldrig påstått att feminism som ideologi är manshatande men att diverse radikalfeminister inte har en manshatande retorik kan ju ingen ha missat om man inte själv valt att blunda för det

  Gilla

 2. andersbwestin skriver:

  Den där delen av verkligheten pallar inte jag.

  Påminner alldeles för mycket om mobbingkulturen under högstadietiden.

  En slags pubertalt släktselektions-substitut.

  Men du har ju jobbat mycket längre inom skolans värld . så du har väl upparbetat en rationell vuxenstrategi som dämpar oron.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Nej – jag har inget sådant filter. Blir berörd och imponerad av Hanna Fridens kompromisslösa hållning.

   Jag känner igen bilden av ivriga män som gärna vill visa hur renläriga de är. Botgörarna.

   Gilla

   • Jonte skriver:

    Hela den här hipstriga radikala hata-alla-vita-män-queerfeminismen som alla bor på söder och har samma kläder och lyssnar på samma musik och tycker exakt likadant börjar faktiskt likna en sekt vid det här laget.

    Det roliga är att dom med få undantag är väldigt könsstereotypa själva. Vi pratar om unga väldigt modeintresserade kvinnor som gärna dejtar dessa hårda machomän som skriver hotbrev till Hanna Friden & co och männen dom dejtar jobbar ju dessutom oftast med något statusjobb inom media eller musikbranschen.

    Vill dom vara normbrytare kan dom väl dejta en mjuk och känslig manlig förskollärare istället?

    Gilla

   • AV skriver:

    Ja, botgörarna är ett konstigt släkte. Skryter om vilka mansgrisar de varit, generaliserar det beteendet till alla män och nu söker pluspoäng för att de minsann skådat ljuset och idkat självkritik. Mitt svar brukar vara ”tala för dig själv”.

    Men som jag sagt tidigare, dessa radikalfeminister som omdefinierar feminismen till könskrig är fler än en mobb på twitter.

    Gilla

    • Maths skriver:

     Botgörare? Det här kan nog vara lite samma slags män som Robert Aschberg. Han har beskrivit sitt engagemang i vänsterrörelsen som att det var där de snygga tjejerna fanns. Dom är nog inte feminister, utan mer någonslags macho som raggar? Men jag kan ju ha fel. 😉

     Gilla

    • Jonte skriver:

     Dom är fortfarande en liten minoritet. Problemet är bara att om du tittar på den här twittermobben så hittar chefredaktörer, krönikörer i P3 och talkshowvärdar på SvT.

     Som lustigt nog anser sig vara förtryckta och maktlösa trots att dom har mer makt och inflytande än 99% av människorna i det här landet. Och deras tolerans för avvikande åsikter är ungefär lika stor som Hitlers och Pol Pots. För att citera talkshowvärden på SvT på twitter igår: ”Feminism handlar inte om fuckin åsikter, utan om kunskap. Käft.”

     Sådär, så får dom argumentera eftersom dom är förtryckta. Det är något seriöst fel på dessa människor. Ligger förmodligen någon personlighetsstörning bakom.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Jag förstår din poäng Jonte, men vill gärna att vi avstår från att spekulera i eventuella personlighetsstörningar här. Om du vill studera fenomenet rekommenderar jag den här kommentarstråden som trots 17 borttagna inlägg fortfarande osar svavel.

     http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/21/ett-unikt-tillf-lle-att-diskutera-j-mst-lldhet

     Jag har inte följt turerna så noga men är illa berörd av den hårda tonen. De som inte är 100% för demoniseras grundligt och tvivel finns det inte utrymme för.

     Den där oförsonlighet känner jag igen från 70-talets vänster där stora delar av arbetarrörelsen avfärdades som klassförrädare på den vetenskapliga socialismens grund. Idag är det annan vetenskap som utgör grunden för tvärsäkerheten.

     Gilla

   • an@n.ym skriver:

    Botgörarna är ofta de där mansgrisarna som tidigare har misshandlat, våldtagit eller bara varit allmänt otrevliga mot kvinnor och som med tiden upptäckt att feminismen ger möjlighet för dem att skylla sitt eget svinaktiga beteende på den manliga könsrollen och manliga strukturer istället för att behöva ta ett personligt ansvar för sitt eget agerande.

    De kvinnliga feministerna å sin sida hyllar dessa mansgrisar eftersom de är de exempel på svinaktiga män som de behöver för att kunna skylla allt ont i samhället på gruppen män.

    De svinaktiga mansgrisarna och de manshatande feministerna lever i symbios.

    Gilla

    • andersbwestin skriver:

     Ähh
     Nu överdriver du.
     Det har alltid funnits killar som hellre umgås/står på tjejernas sida fast dom inte tidigare varit mansgrisar.
     Vissa kan kanske vara dom du beskriver men det finns inget bevis för att flertalet tillhör denna grupp.

     Män med status skall vara analytiska och sanningssökande.

     Annars blir det bara blablabla.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Äsch – nu tittar vi på något roligare:

     Gilla

    • AV skriver:

     Dessutom passar dessa botgörare in i det kvinnliga projektet ”gör om din man”.
     Av någon anledning dras en hel del kvinnor till män med makt (ekonomiskt eller våldsamma). Men det går ju emot dagens syn på en man, så då försöker de göra om honom till bullbakande hemmapappa. Feminister är inte immuna mot detta. Bara att se vilka vissa feministiska krönikörer är gifta med (maktmän och farliga skådespelare). Botgörarna är själva beviset att projektet är möjligt. Kunde dessa ändra sig kan även min man.

     Gilla

    • Mats skriver:

     Vi kanske inte ska dra den här parallellen alltför långt, men jag har ofta förvånats över med vilken entusiasm många pedagoger kastar sig över projektet att göra om små pojkar på förskolan till något som passar in i strukturern. Samtidigt är det många som tjusas av det vilda och tycker de här bråkiga fyraåringarna är ”intressanta”.

     Människan lever för sina utmaningar?

     Gilla

 3. AV skriver:

  Fortsätter här eftersom det blir så smalt att läsa. Börjar bli lite OT.

  Den parallellen är inte helt fel. Det verkar finnas två oförenliga läger när det gäller pojkar i skolan. Den ena ”boys will be boys” och den andra pojkarna är störiga och måste göras om så de passar in i strukturen, en skola gjorda av kvinnor för flickor: pyssel, diskussioner och grupparbete (lite hårddraget).

  Som vanligt lägger jag mig i mitten. Det finns biologiska skillnader (på gruppnivå) mellan flickor och pojkar. Även hos andra däggdjur kan man observera att juvenila hannar är vildare, mer experimenterande. Å andra sidan måste vi också kunna ha en organiserad verksamhet utan att allt tas över av vilda pojkar. Lösningen som jag ser det är att det måste finnas rejäla möjligheter att ”springa av sig” med jämna mellanrum. Det ska finnas plats att vara vild, brottas, smutsa ner sig, bli blöt, ramla ner och slå sig. Bara se till att det finns en stor rulle plåster. Rasterna måste få bli andningshål för de som behöver mycket rörelse utan att ”fröknarna” kommer och bromsar hela tiden. Samtidigt måste de med spring i benen lära sig att interagera i grupp på samlingar och vänta på sin tur. Då duger inte ”jamen de är ju pojkar” (finns ju flickor också som har svårt att sitta still). När det gäller den undervisande delen av verksamheten ska vi givetvis inte ta bort diskussioner och grupparbeten, men komplettera med lite tydligare instruktioner för de pojkar och flickor som behöver det.

  Alla barn förtjänar att både få känna sig hemma i miljön och bli utmanade att jobba med sina svagheter.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag tror det kallas repressiv tolerans?

   Min bild av verksamheten är att pojkarna och de eventuella manliga pedagogerna skulle kunna fungera som isbrytare för alternativa lekformer. Från det perspektivet innebär det också att flickorna får en möjlighet att gå utanför det traditionella mönstret.

   Gilla

 4. Jocke skriver:

  Det hela är egentligen mycket enkelt. Det handlar om en klick människor som är övertygade om att de kämpar för det goda och att alla som tycker annorlunda är onda. Och med den inställningen rättfärdigar de vilket beteende som helst mot sina medmänniskor.

  Dessa personer finns inom alla radikala grupperingar. Allt från religiösa extremister till indoktrinerade ideologer och feminister. Det är inget nytt under solen.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Inte nytt och antagligen inte konstigt heller.

   Frågan är hur gränsdragningen fungerar? Normalt ska sådana här grupper avslöja och marginalisera sig själva.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s