Är det synd om Gunilla Jarlbro

Jag ser en tendens i debatten. Genusvetenskapen blir allt mer pressad och väljer allt grövre provokationer och insinuationer för att driva sina teser. Pär Ström framstår idag som nyansernas mästare.

Gunilla Jarlbros text på Newsmill förstärker bilden av att ideologin är viktigare än analysen.

Kommuner i Skåne har fått kritik av Skolinspektionen för brister i sitt genusarbete. Då har förskolans personal skickats på tvångsfortbildning hos Gunilla Jarlbro. En del har varit bekymrade över innehållet. Nu förstår jag varför.

Han presterar sämre i skolan och på högre utbildning än vad flickor och kvinnor gör. Hur kul är det?

Trots detta underläge har mannen lyckats med följande: Få högre lön trots att han gör samma jobb som sin kvinnliga kollega, bli professor (hela 81 procent av professorerna är män), bli chef inom privat sektor ( hela 75% av cheferna är män), bli administrativ chef i regeringskansliet; erhålla förtroendeuppdrag i kommuner och landsting osv. osv.

Grattis grabbar! Få kan som ni ta er ur ett underläge.

Kommentarerna är inte nådiga mot Jarlbros sätt att använda statistik. Andreas Ekström leder debatten i Lund den 15/12. Lycka till.

20111214-042800.jpg

Läs mer om bilden

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, jämställdhet, Värdegrund. Bookmark the permalink.

21 Responses to Är det synd om Gunilla Jarlbro

  1. AV says:

    Det är helt otroligt hur en professor kan bunta ihop en så heterogen grupp som “män”, eller “kvinnor” för den delen, och ge dessa personer liknande egenskaper och förutsättningar. Så för att vissa män lyckas bra här i livet är det ett bevis för att män minsann kan ta sig ur alla svårigheter själva, därmed är det inte synd om den knarkande uteliggande mannen. Briljant kortslutning!

    Vi kan därmed säga till alla afroamerikaner som gnäller om att sitta fast i sociala och ekonomiska tuggummin att sluta gnälla. Landets högsta ämbete är ju besatt av en svart kille! Ingen kan som svarta ta sig ur ett underläge, grattis! Även “white trash” i USA ska sluta gnälla över minimilön och dubbelarbete. De flesta direktörer är ju vita! Grattis alla vita i “the trailor parks”, ingen kan ta sig ur ett underläge som ni!

    Det är i högsta grad dags för en svensk version av Hjernevask, som visar kejsarinnans nakenhet. Men jag skådar ändå en ljusning. För några år sedan skulle hennes uttalande gått omärkt förbi och tagits för sanning. Idag får hon mothugg. Imorgon blir hon “slaktad” i debatten?

    För övrigt borde hon skickas på en kurs i tillämpad statistik, samt en i korrekt argumentation och logik. Hon kan aldrig ha sett ett Venndiagram eller lärt sig hur man drar slutsatser ur data. Värre “cherry-picking” får man leta efter. Förmodar att hon slutade läsa statistik innan man kom till normalfördelningar.

    Like

  2. Plura says:

    Man undrar vad detta har med genus att göra.

    Det är snarare de snåla systranas avund som gör att det inte som vi män tävlar om att få det bättre eller ta för sig. Vi män tillåter andra män att klättra och själva se till att klättra oavsett vad med bröderna tycker.

    Så är det inte i de snåla systrarnas tillvara. Akta dig för att sticka ut då dyker avunden fram och skitsnacket kommer igång. Det är kvinnor själv som skapar glastaket för att inte bli högalönade, professorer etc. De som gör det är avvikare och får inte vara med i syföreningen.

    Like

    • Morrica says:

      Plura, jag måste få fråga – när du talar om “vi män” och “de snåla systrarna”, syftar du på män och kvinnor generellt eller är det särskilda grupper i respektive population du pratar om?

      Like

      • Plura says:

        Generellt om jag ska tro boken jag läste i sommras om Avund.

        Like

        • AV says:

          Källa på den?

          Like

        • Morrica says:

          Så följdfrågan, Plura: ska man tro på boken du läste i somras? Att utan att problematisera eller ifrågasätta förtröstansfullt sätta sin lit och sin tro till en enda bok, hur ögonöppnande man än upplever den vara, riskerar, lär oss historien, att skapa en del dogmatik och i kölvattnet därtill en och annan segdragen konflikt där åsikt står mot åsikt.

          Like

        • Mats says:

          Jag brukar inte backa för diskussioner men väljer att iakta en viss klädsam (?) återhållsam i den här infekterade frågan.

          Min allmänna erfarenhet är att kvinnor föredrar horisontella relationer.

          Like

        • Plura says:

          Källa: Cullberg Weston, Marta (2010) “Avund och konkurrens”, Natur och kultur.

          Like

        • Plura says:

          Mats, förstår att det är den politiskt korrekta vägen. Men efter att jobbat med olika typer av enkönade arbetsplatser är det som skrivs i boken väldigt relevant.

          Hur ser det ut på vårdavdelningarna?
          Hur ser det ut i kollegierummet?
          Hur ser det ut i byggboden?
          Hur ser det ut i omklädningsrummet på fotbollsarenan eller friidrottsarenan?

          Sedan finns det givetvis undantag från regeln. Den bästa av världar är de arbetsplatser som är mixade.

          Like

        • Plura
          Den bästa av världar. Det beror på vad man är ute efter. Trevligt mys eller tävling med en och annan nyskapande IDÈ.

          Mixade miljöer kanske inte alltid är de mest nyskapande. Har lite svårt att tro att Skype, Spotify, Apple, Google i den tidiga kreativa processen byggde på sk varm jämställdhet.

          verkligheten är nog jäkligt komplicerad.

          Ibland är det de största skithögarna som skapar mest välstånd.

          Like

        • Plura
          Förresten.
          Har du varit i en kvinnlig vävstuga. Det har jag. Kreativiteten har inga gränser även om mitt sinne tidvis får vibbar av kitsch.

          (Jag brukar göra ljudmätningar nära kvinnliga vävstugor eftersom de som bor granne brukar bli vansinniga av den bullriga biproduken av den kvinnliga kreativiteten.)

          Så nog är det tillåtet med kvinnlig tävling allt.

          Like

        • Mats says:

          Vi kan spekulera över vilka miljöer som är kreativa, och vilka som kanske är mer inriktade på trivsel. Många tycks mena att konkurrens är en förutsättning för utveckling – i skolan råder delvis andra regler eftersom yrket bygger på samarbete.

          Men det är klart att de flesta av oss vill spela i samma lag som Zlatan och att få av oss i det läget skulle utmana honom om platsen som center. Jag skulle nog vara glad om jag fick vakta hörnflaggan…

          Like

        • Plura says:

          Oops, Mats och Anders. Var har jag sagt att det är mys eller konkurrens. Verkar som ni har bristande erfarenhet av att jobba i mixade grupper.

          Dessa grupper har en större kreativitet än någon dominans av det ena eller andra könet. Därför det visar sig att ingen av könen dominerar den andra utan här bryts olika tankemönster med varandra.

          Likaväl som det är orehört befruktande att jobba över kulturgränserna mellan oss västerlänningar och asiater.

          Like

        • Mats says:

          Jag är en hängiven anhängare av mångfald och tänker att det är ledarskapets verkliga utmaning – att skapa arbetsgrupper där olikheter tas tillvara. Om det gäller ålder, kön, klass eller etnicitet är mindre viktigt.

          Baksidan är att vi knyter förväntningar om olikheter till bakomliggande faktorer.

          Vem lyfter biologin och personlighetstypernas betydelse?

          Like

    • Nästa tankesnurra.

      Vad är den “evolutionära funktionen” (fitness) med kvinnlig avund.

      Förslag på svar mottages med stor glädje:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Fitness_%28biology%29

      Like

      • Mats says:

        “Avund” är ett väldigt laddat ord och jag tror att den eventuellt evolutionära tesen då i första hand skulle handla om avundsjuka i förhållande till andra kvinnor.

        Då skulle det vara evolutionärt motiverat med att på ett individuellt plan locka till sig den starkaste hanen – men det känns inte så relevant för den här diskussionen.

        Like

        • Jag har läst en hypotes om att det handlar om att hålla ihop gruppen med syftet att maximera avkommans överlevnad medan männen i flocken är ute och röjer runt och jagar sabeltandade tigrar och andra monsterliknade avskum.

          Like

        • Mats says:

          That works too….

          Like

        • Ja du ser. Märker du inte att man blir mycket snällare när man funderar kring neutrala funktioner än när man håller på med stigmatiserande skuldbeläggning.

          Gunilla Jarlbro skulle ju tex kunna bli en mycket “snällare” dam om hon funderade kring varför män så gärna vill starta och jobba i företag och varför endast vissa män helst vill vara chefer medan andra män tålmodigt inordnar sig i den hierarkiska ordningen.

          Då kanske hon skulle kunna förstå varför man kan köpa en kaffebryggare för 195 kr istället för att bygga en själv för 200 000 kr som konstnären i gårdagens Kulturnyheterna.

          Se ca 10,50 min in i:

          http://svtplay.se/t/102863/kulturnyheterna

          Like

        • Mats says:

          Problemen uppstår när vi börjar göra politik av våra funderingar – då finns det en uppenbar risk att vi kanar ner i biologistisk dynga och blir normativa om vad som är “naturligt”.

          Like

  3. Pingback: När MANSFRÅGOR skall debatteras sker det enbart på internet « Aktivarum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s