Detta måste ni läsa!

Jag brukar försvara lärarutbildning och kommuners agerande. Det kommer nog att dröja några veckor innan jag vågar göra det igen.

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Detta måste ni läsa!

 1. Lars P Syll skriver:

  Chockerande och vämjeligt!
  Man tror sig leva i en rättsstat och upptäcker helt plötsligt att man i själva verket befinner sig i ett diktaturliknande kafkasamhälle.
  http://larspsyll.wordpress.com/2011/09/16/kommun-behandlar-kritiska-larare-med-diktaturfasoner/

 2. andersbwestin skriver:

  Jaha Mats.

  Nu har jag läst.

  Är det inte du som är en förespråkare för kommunalt småpåveri.

  Så jag kan inte riktigt förstå din underförstådda upprördhet.

  • Mats skriver:

   Jag tror det finns en del gradskillnader i helvetet och har aldrig förespråkat stort eller litet påveri.

   • andersbwestin skriver:

    Nähä:

    Men borde inte då målet vara att konstruera ett maktsystem som undviker både stort och litet påveri.

    Ett system som bygger på existentiell plikt.

    Det handlar i grunden om det förhatliga ämnet matematik och begreppet överföringsfunktion.

    Richard Dawkins beskriver ganska väl i den Själviska Genen hur man skall tänka med skolsystemet.

    Dvs ganska långsiktigt. I en flygzon långt ovan alla former av påveri.

    Kombinationen: Lust och plikt är lösningen.

    • andersbwestin skriver:

     Eller:

     Bengt Göransson

    • andersbwestin skriver:

     Mats

     Du gillar ju Bengt Göransson.

     En av få personer som lyckas omskriva plikt till lust.

     Är det inte därför som du gillar honom?

     Egentligen?

     Jag påstår: Skickliga människor som är begåvade till makt skall ha denna förmåga.

     Om kulturer långsiktigt skall överleva.

    • Mats Olsson skriver:

     Begåvade till makt? Nu hänger jag inte med.

     Machiavelli hade andra tankar om maktens natur.

     Men Göransson verkar vara både klok och bildad.

    • andersbwestin skriver:

     Begåvade till makt?

     Har du problem med begreppet!

     Du hade ingen blogg om vi hade sådana maktmänniskor.

     Efter skolan så gick du i harmoni ut på markerna!

     I lugn och ro hade du skapat vacker konst.

    • Mats Olsson skriver:

     Jag har ett ganska ojämnt behov av lugn och ro. En del konst skapas nog bäst i obalans. Då blir uttrycket ett försök att få världen att hänga samman.

    • andersbwestin skriver:

     Vacker konst kan för mig skapas i obalans.

     Men då är min föreställning att denna vackra konst härstammar ut biologisk missanpassning.

     Inte social missanpassning.

     Social missanpassning löses med social ingenjörskonst.

     Inte med konst.

     Social konst upplever jag som självskadebeteende.

     Frugan tar ständigt emot unga flickor med djupa sår i underarmarna eller som väger 35 Kg.

     Jag lider och har svårt att somna.

     Konst utövas för mig av socialt trygga människor med biologisk ”plågsam” avvikelse.

    • andersbwestin skriver:

     Eller så kan man se det så här:

     Beteenden, yttringar som jag anser att kunskapssamhället borde (skulle) ha löst med social ingenjörskonst kan aldrig av mig betraktas som konst.

     Min blick är då ständigt ( med mental uppoffring) en anklagelse.

     Min fru psykoterapeuten blir vansinnig. Hon tycker att jag orättvist anklagar hennes yrkeskår.

     Hon skyller på politikerna.

     Jag skyller på okunskapen.

    • andersbwestin skriver:

     Miljonprogrammet är inget annat än okunskap.

     Och denna soppa har vi nu ärvt som mängder av andra okunskaper.

     Gödsling.

    • Mats Olsson skriver:

     Jag tappade tråden. Det här med att skylla på yrkesgrupper eller politiker känns fel väg.

     Vad som är konst eller inte? Jag hänger inte med i distinktionen mellan social och biologisk missanpassning. För mig handlar det nog mer om existentiell oro. Vad gör jag här?

    • andersbwestin skriver:

     Mats
     Trådar är jättelånga.Jag har mängder med bobiner i hurtsen.

     Alla samhälleliga debatter handlar om konflikten: Arv och Miljö.

     Det är en viktig distinktion.

     Det ena kan man förändra. Det andra kan man bara korrigera.

     Konst är för mig inte kortsiktig. Jag lyssnar med samma glädje och känsla på den musik som jag njöt av 72.

     Ser du inte kopplingen till Helenas utsatthet.

     Är man ärlig så kränker man inte andra. Man pratar och diskuterar.
     Jag tolkar Helenas situation som en kränkning.

     Det är inte konst. Det är väl egoism.

 3. Tack för länkningen, Mats. Min upplevelse är att det har blivit bättre, att det är högre i tak nu än tidigare i skolans värld. Det gjorde det här extra förvånande. Men det är pedagogikforskarens agerande som gör mig mest upprörd. På kommunen är det två personer som har agerat och jag har svårt att tänka mig att de har gjort det med stöd uppifrån.
  Men att bo på ett litet ställe där man riskerar att möta sina ovänner varje gång man handlar mjölk har lärt mig en sak. Om man inte bestämmer var gränserna går och slår ner sina pålar kompromissar och fegar man snabbt bort alla principer och all moral.

  • Mats Olsson skriver:

   Håller med.
   Yttrandefriheten måste bevisas och jag är bekymrad över tendensen att kommuner anställer informatörer som vårdar ryktet. På högskolan är det ännu mer komplicerat eftersom varje forskare är sitt eget lilla varumärke – här handlar det mer om damage control.

   Jag brukar tänka att det ska göra lite ont att köra över mig. Eller mycket.

   Ha en skön helg.

  • janlenander skriver:

   Ja, jag tror att för många lärare var snälla och skötsamma och blev tagna på sängen när maktmänniskor började använda riktigt osjyssta metoder mot kåren. Nu är vi inte lika tysta längre och det här var bara ett bara ett beklagligt återfall i gamla vanor från de som vant sig vid att använda armbågarna mot oss. Så viktigt att vi inser att vi absolut inte får backa för sådant här.

 4. Plura skriver:

  Man skulle ocksåå kunna säga att det gäller att välja sina strider för att vinna kriget. Uppenbart finns det allt för många små själar både i privat och offentlig verksamhet som väljer fel strid eller tror att de ska vinna alla strider.

 5. Så tänker nog jag också Mats. I det här fallet tror jag att både Lundahl och kvinnorna som kallade till mötet har felkalkylerat. Visst har man makt i deras roller. Men man har en hel del makt som bloggare och opinionsbildare också. I varje fall när vi hjälps åt. Och det brukar vi vara duktiga på.

 6. Plura, min man, min son och min far brukar råda mig att välja mina strider. Min mamma och mina döttrar säger ”Go get them”. Undrar hur det kommer sig?

  • Morrica skriver:

   Helena, ge dem vad de förtjänar *ler rart*

  • Plura skriver:

   Kan det ha att göra med ”duktiga flickor”. Eller beror det på att vi män skannar svagheterna hos motståndaren och sätter in stöten där. Jag vet inte. Men jag själv försöker alltid att kalkylera med var jag gör största vinsten i en strid för att vinna kriget.

 7. Fint Morrica, 🙂 Jag ser ditt rara leende on that inner eye that is the bliss of solitude.

  Plura, jag undrar om det är män som är rädda att bräckliga kvinnor ska komma till skada? Ger du sådana råd åt män i samma utsträckning? Jag ska göra små fältstudier här hemmavid och får be att få återkomma.

 8. annikascholae skriver:

  Har sett alldeles för många exempel i kommuner senaste tiden på lärare som tystats, avskedats, kvästs, inte fått sakliga debattartiklar publicerade lr fått sämre lön pga frispråkighet. Oftast är det personalhandläggare, utan någon som helst kännedom om läraryrket, som utfärdat varningar och påpekat olämpligheter i yrkesutövningar. Lärare far omåttligt illa i det ‘kommunala träsket’ och ifrågasätts ständigt av de som är oinitierade i vårt yrke. Detta akademikerföraktet är det största hotet gentemot läraryrkets status. Att Införlivas i den kommunala tjänstemannafållan måste bekämpas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s