Norge – mycket nära

Jag försöker förstå vad som händer. Twitter är kaotiskt, men innehåller viktiga ledtrådar.

http://twitter.com/#!/search/%23osloexpl

Rykten snurrar snabbt och det finns anledning att vara återhållsam. SVT sänder NRK och det är nog tur. Aktuellt famlar och programledaren ser olycklig ut.

Hur mycket vill jag veta? Jag undviker de ocensurerade bilderna som sprids på twitter.

 

 

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Politik, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Norge – mycket nära

 1. Plura skriver:

  Varför undvika? Det ser lika hämskt ut som på Balkan på 90-talet. En krigszon.

  Men skrämmande är det och speciellt skjutningarna utanför Oslo på något läger unga sossar.

  Tänk om julbombaren i Stockholm lyckats i sitt uppsåt. Usch!!

  • Morrica skriver:

   Han är känd av polisen sedan innan, skytten, och motivspekulationerna ändrade omedelbart inriktning när aningarna om vem han är började spridas

 2. Viktiga ledtrådar? Hets, upphetsning, förvirring var vad jag hittade mest av i går. Ja och så en del hat, animositet och skadeglädje förstås. Det kändes inte som Twitters bästa stund direkt. Jag blev så avtänd att jag inte gått in där sedan dess.

  • Mats skriver:

   Jag är fortfarande förvirrad och helt utan skrivlust. Min tanke är att vi är utlämnade till någon form av pusselläggande och att alla bitar är viktiga: Facebook , Flashback och Twitter kändes minst lika trovärdiga som Svt:s 21-sändning.

   Men det är fortfarande nästan obegripligt att ta in. Ögonvittnesskildringarna gör så ont.

 3. Tråkmagistern skriver:

  Det viktigaste motivet är väl att han bodde hos sin mamma. Enligt svd skulle han kämpat mot kukturmarxism och han var mot hatideologier såsom kommunism och nazism. Märkligt.

 4. I gårdagens zappande blev jag väldigt imponerad av norsk statsteve. Ett lugnande, vänligt och informativt tilltal. Fakta, skickliga intervjuer, inte som i svensk teve spekulationer, falska rykten och snabbt inkallade ”experter” mest i behov av att visa att de var just experter. Varken CNN eller BBC imponerade. Rykten blev fakta och både frågor till och svar från journalister på plats var lika dumma som i svensk teve.

  • Morrica skriver:

   Jag håller med dig, Helena, norsk media imponerade med sin saklighet och sitt konsekventa framhållande av att de inte ville sprida rykten vidare. På Twitter också

  • Plura skriver:

   Efter att set NrKs aktuellt live i kväll var det en lågmäld ton men nerv och tydlighet. Inte så in ihoppsan politiskt korrekt som i Svedala.

 5. Morrica och Plura. NrK och Stoltenberg har imponerat. Något att dra lärdom av. Bra av SVT också att köra direktsändning i någon kanal hela tiden idag. De tar till sig kritik.

 6. janlenander skriver:

  Det är ett obehagligt uppvaknande att inse att terrorism inte är något som bara finns långt borta i arabvärlden etc. Den humanitära katastrofen är så stor att jag knappt kan fatta men samtidigt förskräcks jag lite av att längre bort hade en liknande händelse inte alls påverkat mig lika starkt.

  Intressant Hudfärgen förvandlade terroristen till en ensam galning

 7. Jan, var det hudfärgen som förvandlade terroristen till en ensam galning? Eller kanske det att han själv påstår sig vara och enligt vad allt verkar är en ensam galning? Tycker för övrigt att vår egen decemberman också verkade vara en ensam galning och behandlades som en sådan.

 8. Plura skriver:

  Frågan är vad vi menar med galning. På mig verkar han vara en vanlig ung man med extrema åsikter och med ett driv att faktiskt realisera det svammel han skrivit. En fullt frisk människa.

  En galning får spel och har inte möjligheter att realisera detta som hände. Att mannen sedan under själva handlingen beter sig galet kan vara ett sätt att få utlopp för det andrenalin som säkert pumpar i ådrorna ungefär som huliganerna på fotbollsmatcher.

  • Morrica skriver:

   Det är enklast att kalla honom galning. Då skapar vi en känsla av avstånd mellan terroristen och oss själva, var han en galning var han inte som oss, då kommer han inte så nära. och vi slipper bära på känslan av att vi har någon slags ansvar för att bidra till att försöka förebygga att inget liknande händer igen.

  • Plura skriver:

   Det du beskriver är just det med att vi projicerar vår onska och hat på någon syndabock för att vi själva ska framstå som goda, fast vi inte är det.

   Det här med grandet och bjälken som jag skrev nedan.

 9. Plura, jag menar nog att man måste vara en galning för att göra något sådant. Läser som bäst i hans manifest. Han hade en hel del gemensamt med Hitler, en man som han hatade och kallar den stora satan. Galenskapen storhetsvansinne tittar fram på varje sida hittills.

  Jag tänker precis tvärtom Morrica. Vi skapar galningar och behöver fundera över hur och varför.

  • Plura skriver:

   Glaningar på det viset vi låter dem påverka oss. Hitler var så vitt jag vet inte psykotisk eller paronoid, möjligen de tre sista månaderna i bunkern. Men ingen har kunnat belägga det eftersom ingen kunnat vittna eftersom de flest frånsätt sekreteraren överlevd.

   Jamen vredesutbrotten då, tja det kan vi nog ha lite till mans emellanåt.

   För i mångt och mycket handlar det väl om onskan inom oss. Det här med att se grandet i din nästes ögon men inte bjälken i ditt eget. Det är när vi kan hantera våra egna mörkerkrafter som vi kan förlåta dem oss skyldiga äro.

 10. janlenander skriver:

  Det verkar absolut som att han odlat sitt hat och sina extrema åsikter tillsammans med andra. Det verkar faktiskt som att han fått hjälp så det känns inte som att han ligger så långt från de vi kallar terrorister i andra länder. Vill vi kalla honom för galning därför att terrorist låter finare så håller jag inte med. Terrorister är inga fina människor.

  Å ena sidan anser jag på sätt och vis att alla mördare är galningar men å andra sidan känns det rimligt med en skillnad mellan de som ska dömas till fängelse och de som behöver rättpsykiatrisk vård. Att mördaren gör ett extra vidrigt brott gör honom inte mer psykiskt sjuk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s