Förskolans ställning och pedagogiska uppdrag stärks

Jag brukar inte citera pressreleaser, men gör ett undantag. Det här är viktiga saker och befäster förskolans ställning som en del av utbildningssystemet. Kan vi lägga ner den diskussionen nu?

Regeringen informerar

Den 1 juli 2011 ska den nya skollagen och förändringarna i förskolans läroplan börja tillämpas. Förskolan blir en integrerad del av skolväsendet i syfte att befästa förskolans ställning som den första delen i utbildningssystemet samt för att förstärka dess kvalitet och likvärdighet. Detta innebär att flera av de skolformsövergripande bestämmelserna i skollagens inledande kapitel kommer att gälla även förskolan, bland annat övergripande mål för utbildningen. Förskolans pedagogiska uppdrag stärks även genom att läroplanen har förtydligats med nya mål för barns språkliga och matematiska utveckling samt naturvetenskap och teknik. Dessutom har förskollärares pedagogiska ansvar tydliggjorts och nya avsnitt för förskolechefens ansvar samt för uppföljning, utvärdering och utveckling har tillkommit.

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Förskola, Utbildning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Förskolans ställning och pedagogiska uppdrag stärks

 1. Maths skriver:

  … med nya mål för barns språkliga och matematiska utveckling samt naturvetenskap och teknik.

  Har vi plötsligt mål för barnens utveckling?

  Gilla

 2. tråkmagistern skriver:

  Vad innebär det i praktiken? Ska man köpa in meccanolådor eller algas ellådor?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Min cyniska sidor antyder att den här typen av formuleringar fanns redan i barnstugeutredningen1973 men dränktes då i en feminin omsorgstradition. Läroplans ål riskerar alltid att marginaliseras i mötet med pedagogernas uppfattningar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s