Malin Siwe och ansvaret?

Helena von Schantz serie Allt är lärarnas fel går in på sitt elfte avsnitt och det är fortfarande lika spännande att följa hur Svarte Petter till sist alltid hamnar hos lärarna (fast ibland får lärarutbildningarna och SKL ta delar av kritiken)

Malin Siwe gör ett obehagligt inlägg i FOKUS:

Länk

Den här typen av moraliserande debattörer trycker på mina barnsligaste knappar:
– Gör det själv om du tror det är så lätt!!!!

 

 

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Lärarutbildning, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Malin Siwe och ansvaret?

 1. Mats, jag blev väldigt illa till mods av artikeln och glad att se att du också reagerade över tonfall och slutsatser. Ansvar förutsätter makt. Det har vi i viss mån i våra klassrum och vi avkrävs med rätta ansvar av elever och föräldrar på individuell nivå, medan rektor avkrävs ansvar på skolnivå. Men makt över våra arbetsvillkor, metoder, redskap, utbildning och politiska beslut som påverkar vår yrkesutövning har vi som kollektiv i väldigt liten grad. Och utan makt inget ansvar. Det är också något märkligt att lägga ansvar på en yrkeskår – dessutom via deras fackförbund. Då tycker jag inte att man har förstått vad fackförbund har för roll.

  Jag undrade också vad det var som hade fått Malin Siwe så på krigsstigen. Min personliga tro är det första avsnittet av Klass 9 A. Dags med andra ord att fila klart på ”Allt är lärarnas fel 12”.

  Gilla

  • Plura skriver:

   En fundering i samband med detta.

   När jag nu är ute och predikar om nya skollagen ser de flesta rektorer och förskolchefer ut som fågelholkar när jag säger att huvudmännens ansvar slutar vid skolgrinden.

   Den nya skollagen ger ju förskolchefer och rektorer makten över skolans inre organisation och lärarna fulla ansvaret i förhållande till Lpfö98, Lgr11 och Lpf94.

   Är det inte dags att börja erövra detta utrymme. I varje fall har ni det från 1 juli 2011.

   Gilla

 2. janlenander skriver:

  Jag har min teori om att framtidens makthavare är de som oftast möter motstånd från lärare så att andra elever också ska få plats. Tyvärr känner dessa elever som vuxna inte tacksamhet för det övningsmotståndet utan vill istället ge igen.

  Som pedagoger vet vi att rent gnäll inte fungerar för att skapa förbättringar utan det är också viktigt att öppna vägar och möjligheter. När det gäller gnällattityden så har SKL använt den under skolans försämringsperiod och jag hoppas att omvärlden ska vakna inför att attityden är usel.

  För den djupare analysen av artikeln använder jag förslaget kring lärarutbildningen som tar upp en viktiga tankar kring att lärare ska engagera sig mer i att få rätt forskning och lärarutbildning. Attityden i artikel får det dock att framstå som att lärare har ansvar att agera som en poliskår som tar lärarutbildare i örat. Helt absurd bakvänd rollfördelning!

  Mina känslor är som dina Mats: ”Malin, kom hit och gör det som är så lätt!”

  Gilla

 3. Christermagister skriver:

  Jag blir inte speciellt provocerad av artikeln. Det handlar ju trots allt inte om att ta hela ansvaret, utan bara ansvar för de delar där vi har en möjlighet att påverka. Efter det första avsnittet av Klass 9A talade vi en del om coaching; att släppa in andra lärare i klassrummet och ta hjälp av dem för att utveckla sin undervisning kan t ex vara en del av ett sådant ansvar. Att man tar till sig forskningsresultat och även på egen hand testar nya vägar tycker jag också är rimligt att förvänta sig av en professionell yrkeskår, likaså att man är tydlig med vad man förväntar sig av föräldrarna.

  Gilla

  • janlenander skriver:

   ”Det har heller inte fattats några politiska beslut om att elever som är funktionella analfabeter ska få godkänt i svenska. Det är lärarna själva som sänkt kraven. Ingen annan.”

   Är det inte lite irriterande att när resurserna inte räckt till och en elev bara får snällt G få den här bollen tillbaka i knät?

   Är det inte lite irriterande med så mycket fokus på att underkänna elever istället för att fundera kring varför de är ”funktionella analfabeter”?

   Gilla

   • Morrica skriver:

    Det är, än en gång och som Siwe tydligt påpekar, vår eget ansvar att föra fram ‘varför’ i debatten, istället för att gnälla över att det får för lite plats. Ta emot bollen och spela den istället för att klaga över att den är för rund.

    Gilla

   • Christermagister skriver:

    Om vi sätter ”snälla” G finns det ju inte en chans att vi får ökade resurser.

    Gilla

   • janlenander skriver:

    Jag är inte heller speciellt upprörd över Malin Siwes artikel, jag har haft gott om träning med den ståndpunkten. Det stora fokuset på att lärarna ska skärpa sig riskerar bara att innebära att vi rör om i grytan ett varv till så att lärarna har klargjort det som arbetsgivaren borde veta redan nu.

    1. Uppföljningen av lärarna viktigaste uppdrag måste göras gedigen och professionell snarast.
    2. Rektor måste skaffa sig kunskap om var det är viktigast att sätta in resurser och sen kunna få dessa resurser.
    3. Lärarutbildningen måste fortsätta att reformeras men samma två principer som för lärarna måste även gälla lärarutbildarna.

    Slutligen hävdar jag att de flesta lärare och lärarutbildare redan utför sitt arbete så att de är värda mer respekt och status än det som ges dem. Detta är kontraproduktivt för skolans resultat.

    Gilla

    • Morrica skriver:

     Vad är kontraproduktivt enligt dig? Att lärarna utför sitt arbete så att de borde få respekt och beröm men resultaten ändå sjunker? Att det sägs i debatten att lärare måste ta ansvar för de områden vi har ansvar för? Var snäll och förklara vad det är du vill säga.

     Gilla

    • Bombadill skriver:

     Att prestera bra och ändå få skit sänker motivation och prestation hos de flesta.

     Gilla

    • Bombadill skriver:

     Malin Siwes hela artikel handlar om att skolans kris är lärarnas fel och missar helt att de flesta tar sitt ansvar. Hon skäller på lärare i allmänhet för att skolans uppföljning är för dålig så att skolans ledning inte ser dåliga prestationer och kan göra något åt dem.

     Gilla

    • Morrica skriver:

     Nej, Jan. Siwes artikel handlar om att lärarna inte kommer att få vare sig respekt eller status utan att ändra sin attityd, och om hur alla måste ta sin del av ansvaret. Hon nämner lärarfack, lärare, föräldrar, forskare och huvudmän. De enda hon inte lägger ansvar för situationen på är eleverna, och det tycker jag hon ska ha heder av.

     Gilla

 4. Pingback: Elever i behov av särskilt stöd | Björn – om skola och utbildning

 5. robert.hulander@gmail.com skriver:

  DEt är illa att vanligtvis sansade lärare som Mats, Jan J mfl faller i fällan att agera kränkt oskuld när någon utomstående tycker till om skolan och lärare.
  Jag har väl aldrig tyckt samma som Malin Siwe, men nu har hon faktiskt fått till något vettigt.
  För handen på hjärtat: visst ser alldeles för många skolor och klassrum ut som de alltid gjort.
  Vi måste våga bla de saker Malin S pekar på.
  Men vi måste våga ännu mycket mer. Den svenska skolan (liksom övriga västvärldens) uppleveren strukturell kris. Det är inte en tillfällig svacka som man tar sig ur hur som helst.
  För att komma ur en strukturell kris måste man se över de grundläggande strukturerna – och förändra dom i grunden!
  Det är vad skoldebatten borde handla om – inte käbbel om vems ansvaret är. Svaret på det är naturligtvis att det är allas ansvar. men de som kan skapa en ny skola är lärarna
  Därför måste lärarna våga stå upp mot de bakåträvare som ytterligare förvärrar krisen: Jan Björklund och hans anhang, Mette Fjelkner och hennes anhang, dumsnåla kommunalpolitiker och deras anhang samt lärare som inte kan, vill och vågar förändring.

  Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   När forskare är oense och uppföljningen av lärarnas viktigaste arbetsuppgift är undermålig så anser jag att det är mer sansat att avstå från förbättringsförslag som inte visar förståelse för skolkrisens orsaker.

   Jag känner mig inte kränkt av Malin, men hennes blandning av förmyndaraktig attityd och inkompetens är något som irriterar mig. Att jag är helt oskyldig till skolans kris är något som jag anser borde vara uppenbart för alla. Det finns ingen av dess orsaker som kan härledas till mig.

   Den som tror att inget har förändrats i skolans värld, avslöjar därmed sin okunnighet om skolan. Vi ska också vara medvetna om att vi har haft tydliga försämringar av vår skola så det verkar inte som att det ”nya” alltid är bättre.

   Gilla

 6. Pingback: Oxveckor « Max Entin

 7. Bombadill skriver:

  Jag hör inte till de sansade lärarna som lyder och anser att något är nytt och bra bara för att någon makthavare anser det. Jorden har alltid rört sig kring solen men det är ändå bra att Galileo säger till fursten att han har fel när fursten tror tvärtom.

  Malin Siwes artikel är helt full med dålig analys. Det skapar inte något nytt!

  Gilla

 8. Pingback: Elevfokus och mer kaxiga lärare | Jan Lenander – Lärare är bra att ha, blogg

 9. Pingback: En ansvarsvägrande lärares toppenhelg « metabolism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s