Filosofiska rummet om lek och kreativitet

En baksida av lärarutbildningens kursuppbyggnad är att studenterna tentar av en kurs och därefter tror att de behärskar ämnet. Den förra kursen handlade om lek, kultur och kommunikation. Det är tre svåra begrepp som ger utrymme för djupa tankar och som är grundläggande för att förstå vad som händer i läroprocesser. Jag är inte säker på att alla studenter förstår att leken kan ha ett eget värde.

Därför önskar jag att de hittar Filosofiska rummet som tar ett allvarligt grepp om ett spännande ämne!

Länk

Barn leker. Vuxna är kreativa. Människan är en unikt lekfull och kreativ varelse vars samhälle utvecklats i en rasande fart jämfört med andra djurs. Hänger lek och kreativitet ihop och kan leklynnet fylla funktion som meningsskapande kraft. Så hur gör vuxna i så fall när de leker, och får man som vuxen leka bara för lekandets skull?

Gäster är Nicolina Ställborn, konstnär, Jonna Bornemark, doktor i filosofi vid Södertörns högskola och Gabriel Widing, speldesigner och medlem i det kreativa kollektivet Interacting Arts.

Är dagdrömmeri en form av lek?

Vad är lek egentligen?

Vi leker att det finns gränser

Vi leker att det finns gränser

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Estetiska processer, Förskola, Högskola, Lärarutbildning, Skola, Utbildning, Värdegrund och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Filosofiska rummet om lek och kreativitet

 1. Plura skriver:

  Vad är lek för något? Ja, det kan man fråga sig. Är det när vuxna gör rollspel? Eller något annat, vad vet jag.

  Och dagdrömma det är en form av lek. En lek jag tror vi vuxna måste ha för att göra mental rening ibland. Jag dagdrömmer ju när jag skriver skönlitterära manus.

  Då diktar jag upp en berättelse som spelas inne i huvudet. Den får form via tangentryckningar och i bästa fall kommer det i trycket eller digitalform till någon som läser och dagrömmer på sitt sätt om den skrivna berättelsen.

  Gilla

 2. metabolism skriver:

  ”En baksida av lärarutbildningens kursuppbyggnad är att studenterna tentar av en kurs och därefter tror” lärarutbildningen att studenterna har fått vad de behöver. Skulle man också kunna säga, om man stod på andra sidan. I min utbildning lärde jag mig vikten av da capo-övningar, men sådant finns det aldrig något av på högskolan … Sluttenta på fredag, nästa kurs på måndag! Tid för eftertanke? Nån annan gång! /Janis

  Gilla

  • Anonym skriver:

   Tur att det finns radio!

   Gilla

  • janlenander skriver:

   När jag gick lärarutbildningen och det var åtta år sedan tyckte jag att examinationer var lätta men jag hamnade i en så trevlig grupp att vi diskuterade högt och lågt väldigt intensivt ändå. Vi var ju ganska medvetna om att det skulle dyka upp en annan slags examination efter examen. Jag gissar att de flesta ändå tänker så även om det är sorgligt när någon av annat slag trillar igenom utbildningen för att komma ut som examinerad ”kvacksalvare”.

   Gilla

  • Mats skriver:

   Man skulle kunna skylla på bolognatänket! Kursens mål är per definition uppnådda och det finns ingen anledning att skänka dem mer uppmärksamhet. Det kallas ” progression”…

   Gilla

  • Mats skriver:

   Jag skulle gärna vilja tro att utbildningens relativt glesa scheman ger utrymme för eftertanke. Ibland lite för mycket utrymme.

   Gilla

 3. Monika skriver:

  Jag vill säga att jag vet att de inte fått vad de behöver iom att de skrivit tentan. Den utgör ju oftast bara ett axplock av allt studenterna lär sig. Men att det kan ha fått med sig lite mer genom de seminarier vi har på vilka det sker tankeutbyte och diskussioner.

  Lek är när man kan tänka sig det möjliga likaväl som det omöjliga. När man kan spränga gränserna utan att det är farligt att göra det. Man kan pröva saker och genom detta lära sig mer.

  Fri lek är lika viktig som skolarbete.

  Fri lek är allvarlig sysselsättning… för både barn och vuxna.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Det är utbildningens enda muntliga examination. Just för att ämnet är så komplicerat.

   Gilla

  • Plura skriver:

   Monika, vad är det som säger att leken är ofarlig?

   Ibland kan leken bli väldigt farlig om man passerar gränser som de moraliska spärrarna satt upp. Både som liten och vuxen.

   Gilla

   • Mats skriver:

    Det är just i det gränsöverskridande som leken är intressant enligt programmet. Annars är det bara ett vanligt banalt spel!

    Gilla

   • Monika skriver:

    Jamen, frågan är då om det fortfarande är lek.
    Titta på katter när de leker och det övergår till fullt allvar. De har passerat gränsen då leken upphör. Och vad det beror på har jag ännu inte kommit underfund med. Något händer med dem.

    Kanske är det så för oss människor också. Vid någon tidpunkt upphör leken och det gäller att inte överskrida gränsen. Den är hårfin många gånger.

    Gilla

    • Mats skriver:

     Det här är frågor som springer iväg? Är kärlek en form av lek?

     En vanlig uppfattning är att det är viktigt att kunna dra en skarp gräns mellan lek och allvar (s.k. Verklighet) annars hotar sinnessjukdom.

     Förskolannoch skolan ser gärna leken som en metod. Ett sätt att göra det tråkiga lite mer lättsmält. Jag menar nog att leken har en allvaligare funktion än så i våra liv.

     Gilla

    • Plura skriver:

     Ja när övergår det att inte vara lek?

     Kärleken eller snarare älskandet kan vara en lek. När övergår den till att bli kränkande eller hu hemska tanke våldtäkt?

     Tror att begeppet lek och gränsen till allvar och verklighet är en tunn hinna. Som mellan geniet och idiotin.

     Gilla

 4. Matti Bergström (finsk hjärnforskare) har sagt en hel del tankeväckande saker om barns hjärnor, lek och skolan. Minns jag rätt borde vi värna barnhjärnan i oss vuxna och vi måste bli bättre på att värna barnhjärnorna i barnen. Mer lek, mer kaos, mindre plikt och rättning i leden.

  Gilla

 5. Ping: Ökade lärarresurser till utbildningen « metabolism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s