Lärarförbundets alltför lyckade kampanj

Lärarförbundet ska ha kongress och släpper lägligt en rapport om yrkets dåliga löner. Rapport dra på stort och siffrorna viner genom luften. Budskapet är att det inte lönar sig med utbildning och jag är osäker på hur de här jämförelserna görs. Samtidigt är det bra att den traditionella logiken (små barn=liten lön) belyses.

Länk till SVT

Utbildningsministern har beskrivit skolans kris som en fråga om alltför låga krav på barn och framtidens studenter. Jag är nog glad att det finns några studenter över huvud taget.

 

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i björklund, Politik, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Lärarförbundets alltför lyckade kampanj

 1. Mats, vill man bli rik har man ingen orsak att ta omvägen om universitetet i det här landet. Det är en enorm skillnad på hur utbildning premieras i Frankrike, Tyskland och England. Men att bli lärare är en alldeles särskilt dålig affär för plånboken, nattsömnen och ibland också för hälsan. Men det är väldigt utvecklande och gynnsamt för för hjärtat och hjärnan. 🙂

 2. Jan Lenander skriver:

  Jag känner lite skräck när man glatt deklarerar hur stor andel ungdomar som går vidare till högskola. Det känns också som att vi gymnasielärare ska göra reklam för vidare studier och tidigare har jag glatt brett på om utveckling av ”hjärta och hjärna” som Helena nämnde. Jag är inte alltid en bra säljare för jag kan börja tveka om det jag ska sälja och nu får jag återkoppling om elever med höga studieskulder som inte får jobb. Jag får höra att vissa sommarjobbsmeriter är mycket mer värda en högskolestudier eftersom de är mycket svårare att skaffa sig. Jag får höra olycklig elever mitt ibland en massa ”teoretiskt tjafs”. Nu får jag sluta för jag har ju redan kört min dystopi en gång!

  Jag måste verkligen ändå ställa frågan. Kan vi bli åtalade för grovt lurendrejeri om vi övertalar ungdomar att utbilda sig?

  • Mats skriver:

   Vi kan nog inte bli åtalade på individnivå – Mats Alvesson försökte väl kla av högskolorna i boken Tomhetens triumf. Tyvärr med elitistiska och akademiska förtecken och jag anar att din besvikelse handlar om bristen på ekonomiskt utbyte av studierna?

 3. Ja, intressant dialog mellan er två. Efter mina känslosamma ord om hjärta och hjärna kanske jag ska tillägga att jag uttryckligen har avrått mina tre barn från att bli lärare. Jag inser att de har sådana gener, och tror de skulle trivas bra som lärare i något annat land men tycker att yrket är för tufft, arbetsvillkoren för dåliga, arbetsmarknaden för otrygg och lönerna för dåliga för att det ska vara ett vettigt karriärval i Sverige.

  • Mats skriver:

   Jag är stolt far till en fritidspedgog/grundskollärare – fast jag tar inte åt mig någon ära för yrkesvalet!

   Ibland skyller jag på de dåliga generna…

 4. De goda generna Mats, de goda. Vi får väl kämpa för att lärarbanan blir ett bra yrkesval, båda på varsitt håll. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s