Varför vill lärare alltid gå på kurs?

Jag funderar över hur vi kan använda blogg, facebook och twitter på lärarutbildningen. Idag har de flesta barn stora erfarenheter av sociala medier och våra studenter tackar bestämt nej till den stendöda  digitala lärplattform vi erbjuder dem. De har egna kommunikationskanaler och ser inga vinster med att bli övervakade i olika forum. Jag förstår dem.

Hur var det pastor Jansson sa:
– Varför kommer de inte när jag ringer i klockan?

Nu arbetar jag på en institution som delvis lever på att erbjuda lärare fortbildning. Samtidigt funderar jag över varför det går så långsamt att införa digitala redskap i skolan. Många klagar över att de inte har utbildning och efterlyser kurser.

Samtidigt som vi på ett ideologiskt plan odlar en starkt ideologisk figur som vi kallar ”det kompetenta barnet” som i samspel med andra själv erövrar och konstruerar sina kunskaper, tycks många lärare ha en ganska passiv och förmedlingspedagogisk syn på sitt eget lärande:
– Jag vill att någon ska lära mig!

Så här - fast tvärt om?

Så här - fast tvärt om?

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i IKT, media, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Varför vill lärare alltid gå på kurs?

 1. Morrica skriver:

  Jag funderar på om detta med det kompetenta barnet inte snarare är en retorisk figur i många lärares uppfattning. Skulle man verkligen sätta ett gäng kompetenta barn i rader och förvänta sig att de skulle lära sig ett eller annat genom att lydigt läsa kapitel efter kapitel, och sen göra instuderingsfrågorna, i en lärobok så gammal att den faller isär bara någon drar ett djupt andetag i närheten?

  Jag kommer förmodligen att bli lynchad endera dagen, men seriöst, lärarnas önskan om att bli lärda återspeglar ofta deras eget sätt att förhålla sig till eleverna.

  Inte konstigt att elever bråkar. Det är en rätt sund reaktion.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Tack – ungefär så menade jag nog. Men vågade inte riktigt skriva det.

   Nu lynchar vi dig i stället (på ett trevligt och civiliserat sätt)

   Gilla

   • Jan Lenander skriver:

    I mitt inlägg nedan märker du att jag inte tänker lyncha Morrica även om jag inte håller med henne. Jag kanske skulle vilja lyncha dig men det beror på vilken slags lärarutbildare du är. 😉

    Ger du den utbildar frihet att hitta sin pedagogiska metod även om det är katederundervisning eller står du vid katederna och ger liten frihet till den du utbildar för att det är viktigt att de använder en fri metod?

    Gilla

   • Mats skriver:

    Det får nog någon annan svara på.
    Många studenter uppskattar inte fria arbetsuppgifter. Det är inte alltid jag kommer överens med dem.

    Gilla

 2. Jan Lenander skriver:

  Jag känner inte igen mig i det här med lärares önskan om att bli lärda.

  Min huvudsakliga kompetensutveckling handlar om att hitta den där rätta universitetsutbildning som inte alls erbjuder mig fler svårlösta mattetal som perfekt påbyggnad. Det har jag mött så att det klarar mig långt förbi pensionen. Jag söker upp de annorlunda utbildningarna med exkursioner och personer som älskar det som de talar om. Engagemanget i kunskapen är min nyckel till lärande!

  En kompetensutvecklingsdag anordnad av någon skolreceptsnubbe med någon likformighetsmetod PBL etc, och så föreläsning om basgrupper, hur man ska planera projekt, ….. höjer bara min adrenalinnivå. En ”friare” pedagogisk metod och så använder de katederundervisning för att presentera den, det gör mig våldsbenägen.

  Det är kanske inte alls är så att mina kollegor är mer förtjusta. Det kanske bara är så att de vet hur man håller god min i elakt spel. Föreläsningar av människor utan verklighetsförankring men samtidigt är det tabu att kritisera deras idéer för då säger någon politiker att man är förändringsobenägen och inte bryr sig om eleverna.

  Kan det vara så att de lärare som vill bli lärda, tänker lära sig något annat än det föreläsaren tror?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag ser din poäng.

   Men när det gäller IKT blir det mer tydligt eftersom det lämpar sig så illa för förmedlingspedagogik. Man måste liksom pröva och vilja!

   Det är liksom inte en ideologisk fråga – det finns inga andra sätt.

   Gilla

   • Jan Lenander skriver:

    Nu inför projektet ”Varsin” hade vi mycket utbildning i lärplattformen Fronter och jag tycker det var bra upplagt med tonvikt på självstudier och användandet av lärplattformen för att lära ut, men sen en mängd olika nivåer där vissa kunde sitta och få hjälp och småföreläsningar hela tiden medan jag och några andra satt på vår arbetsplats och bytte idéer medan vi provade verktyget och bara gick ner och frågade ett par gånger.

    Gilla

   • Jan Lenander skriver:

    När jag undervisade i CAD hade jag alltid ca 10 minuters uppstartsföreläsning för att inte bli tvungen att säga samma sak till alla 20 en och en. Ett mindre inslag av katetederundervisning kan säkert ibland vara effektivast även för IKT:

    Gilla

 3. sökaren skriver:

  Kan det handla om att lärare önskar avsatt tid till att lära sig nya saker?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Du menar att det är en facklig fråga?

   Jag tycker det är lite pinsamt att vuxna människor går på kurs för att lära sig sådant som tioåringar erövrar intuitivt tillsammans.

   jag funderar över drivkrafter. IKT kan utmana de befintliga strukturerna och tolkningsföreträdet.

   Gilla

 4. Christermagister skriver:

  Kräver man en kurs för att kunna använda facebook så handlar det nog om att man egentligen inte vill…

  För övrigt ser jag två bekymmer med att använda sociala medier; alla elever har inte tillgång till datorer och det finns en risk att kraven på att läraren arbetar ”dygnet runt” ökar.

  Gilla

  • Jan Lenander skriver:

   Bra kommentar. Det är mycket rimligt om lärare försöker undvika extra arbete. Är man inte bekväm med FB är det jobbigt. Dagens lärare har inte för lite att göra så att de ska vara tacksamma för alla tips om vad de kan göra mer.

   Gilla

  • Mats skriver:

   De flesta menar nog att IKT är ett sätt att förenkla livet och effektivisera arbetet. Samtidigt finns det något uppslukande som gör det nödvändigt med gränsdragningar.

   Gilla

 5. Anders B Westin skriver:

  Folk i offentliga sektorn vill alltid gå på kurs.
  Jag som har eget företag och värderar den totale ekonomin beställer böcker på Adlibris som jag klämmer på kvällen – i sängen.

  Böcker kostar 200-500 kr/st. Kurser kostar 10 – 20 tusen/st

  Hallå är det någon som har koll på debet och kredit.

  Gilla

 6. Morrica skriver:

  Mer ved på lynchbrasan: det finns en fåfänga i det hela, ett kokett avståndstagande från allt vad datorer och IT heter, ett avståndstagande som i väldigt hög grad påminner om det lätta anslaget hos den som antytt högkulturellt kommenterar ‘nej, vi har ingen tv, en god bok ger en helt annan upplevelse!’

  Gilla

 7. Pingback: Varför den här läraren vill gå en kurs « metabolism

 8. Pingback: Ombytta roller på kurs « metabolism

 9. Pingback: Lärare på kurs är ingen lek (del 1) « metabolism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s