Vi diskuterar ofta begreppet literacy som ibland används om kommunikativa färdigheter i samband med språk. Förvirringen är stor och Langwitch ställer viktiga frågor på sin blogg:
Samtidigt försöker vi definiera digitalt lärande och idag tangerar de två begreppen varandra. Allt oftare nämns de åtta nyckelkompetenserna som EU pekar ut. Idag räcker det inte med att kunna läsa.
Vilka sägs dom vara? de 8 nyckelkompetenserna? (Att man ska klicka på länken innan man uttalar sig?).
GillaGilla
Det här är nog en auktoritativ sammanfattning:
Klicka för att komma åt 35070367.pdf
GillaGilla
Pingback: Hur mycket behöver man egentligen kunna? | Kristina Alexandersons blogg
Jag tycker detta begrepp täcker väldigt mycket – Textrörlighet – det är ett bra begrepp som inkluderar läsaren, texten (den stora och mångtydiga) de andra texterna och omvärlden på ett utmärkt sätt. Det krävs mycket i en värld som vill kommuicera med oss…
GillaGilla
Samtidigt kan det också handla om ganska enkla egenskaper (Som Kristina skriver) Lite mod, nyfikenhet och ödmjukhet!
GillaGilla
Aha, läste lite snabbt de åtta nerkokta generaliserade kompetenserna för ett troligen lyckat liv, , men fastnade mer för de tre stora kategorierna: 1) Use tools interactively (language and technology), 2) Interact in heterageneous groups, 3) Act autonomously.
Verkar vara mycket högt ställda krav. Såg en dokumentär i går om Europas arbetslösa, hög- som låg- utbildade. Tycks saknas något element där i hypotesen: tumme med korruptionen, kanske det är att kunna använda sina verktyg förresten?
GillaGilla
Jo – de där som skriver mål och kriterier har en tendens att skruva upp kraven till omöjliga nivåer.
Kanske ett uttryck för maktens impotens?
GillaGilla