Vem är litterat?

Vi diskuterar ofta begreppet literacy som ibland används om kommunikativa färdigheter i samband med språk. Förvirringen är stor och Langwitch ställer viktiga frågor på sin blogg:

Länk

Samtidigt försöker vi definiera digitalt lärande och idag tangerar de två begreppen varandra. Allt oftare nämns de åtta nyckelkompetenserna som EU pekar ut. Idag räcker det inte med att kunna läsa.

Bilden från Langwitch  – se Creative Commons

Om Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Lärarutbildning, Litteratur, media, Rasism, Språk, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vem är litterat?

 1. MrsS skriver:

  Vilka sägs dom vara? de 8 nyckelkompetenserna? (Att man ska klicka på länken innan man uttalar sig?).

  Gilla

 2. Mats skriver:

  Det här är nog en auktoritativ sammanfattning:

  Klicka för att komma åt 35070367.pdf

  Gilla

 3. Pingback: Hur mycket behöver man egentligen kunna? | Kristina Alexandersons blogg

 4. Jag tycker detta begrepp täcker väldigt mycket – Textrörlighet – det är ett bra begrepp som inkluderar läsaren, texten (den stora och mångtydiga) de andra texterna och omvärlden på ett utmärkt sätt. Det krävs mycket i en värld som vill kommuicera med oss…

  Gilla

 5. Susan skriver:

  Aha, läste lite snabbt de åtta nerkokta generaliserade kompetenserna för ett troligen lyckat liv, , men fastnade mer för de tre stora kategorierna: 1) Use tools interactively (language and technology), 2) Interact in heterageneous groups, 3) Act autonomously.
  Verkar vara mycket högt ställda krav. Såg en dokumentär i går om Europas arbetslösa, hög- som låg- utbildade. Tycks saknas något element där i hypotesen: tumme med korruptionen, kanske det är att kunna använda sina verktyg förresten?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s