Går det att backa från friskoleländet?

Läsåret 2008-09 var 14 % (677 st) av landets grundskolor och 44 % (414) av gymnasieskolorna friskolor. Majoriteten, 64 % drivs som aktiebolag.
Intresset för att starta fristående skolor har varit rekordstort i år. Under 2010 års ansökningsperiod som sträcker sig fram till 31 mars, har Skolinspektionen totalt tagit emot 689 ansökningar, jämfört med 506 året innan.

Svenska Dagbladet beskriver friskoleexplosionen i siffror och det är inte enbart jag som är orolig. Metta Fjelkner är besviken över lärarlönerna inte har stigit och att vinsterna i stället hamnar i ägarnas (riskkapitalisternas) fickor. Det är ett ganska begränsat perspektiv – kanske måste vi vänja oss vid att det mesta av LR:s utspel handlar om just detta?

Tack för tipset Stefan!

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Politik, Skola, Utbildning, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Går det att backa från friskoleländet?

 1. Plura skriver:

  Det är väl för tur att politrukerna inte får bestämma. De ska ägna sig åt löneförhandlingar och har de inte lyckats förhandla upp lönerna har de missat sitt uppdrag.

  Gilla

 2. Plura skriver:

  Det är väl tur att politrukerna inte får bestämma. De ska löneförhandla. Uppenbart har de skött sitt uppdrag dåligt eftersom in inte fått högre löner.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag tycker att det här fackliga perspektivet är besvärligt. Om allt till sist handlar om att förhandla upp den egna gruppens löner blir de övriga delarna av argumentationen svårsmält. Genom lärarlegitimation kan vi stänga ute andra grupper och öka marknadsvärdet på examen – genom att friskolorna konkurrerar om de bästa lärarna kan vi öka priset på vår arbetskraft – genom att skapa en skarp gräns mot förskolan kan vi bevara löneskillnader inom lärarkollektivet – genom att höja kraven på utbildningen minskar vi antalet färdigutbildade.

   Någon borde föra barnens talan och det fackliga förtroendekapitalet utholkas genom de här begränsade lönestrategierna.

   Gilla

  • Plura skriver:

   Ja, så är det.

   Det är aldrig nyttigt att särintressen och politruker får ett inflytande. Då kan det bli så eländigt som med sexköplagen, där det feministiska särintresset påverkade politikerna så lagen kom igenom. Skrämmande.

   Lärarna måste lyfta sig i håret och sluta snacka form och istället börja leverera innehåll. Läs gärna Anne-Maries blogg idag om att bygga en läroplan.

   Gilla

   • Mats skriver:

    Den länken sprider jag gärna!
    http://korlingsord.se/?p=11760

    Jag vet inte om det går att jämföra fackliga och feministiska särintressen? Ideologiska grupper ska finnas och är en viktig del av demokratin – fackliga kampanjer riskerar att vara mer korporativistiska och svårare att förena med min bild av hur partipolitik ska vara.

    Sedan behöver jag nog fundera vidare på det där med staten – jo det är en statligt reglerad och politiskt styrd verksamhet, men jag ser nog ett värde i en viss olydnad och autonomi i institutionen skolan.

    Självständiga rektorer och lärare kan fostra självständiga barn!

    Gilla

 3. Anders B Westin skriver:

  Är det någon som tror att arketypen riskkapitalist drivs av ett kunskapsideal?

  Nu är det således denna arketyp som skall styra den svenska hjärnan.

  Morsning drömmar om ett storartat samhälle.

  Som om det inte skulle räcka med flummiga postmodernister. Nu går vi in i nästa seans – det coooola idealet.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Samtidigt är det imponerande fasader av trovärdiga personer som har rekryterats till de här bolagens styrelser.

   Men inte blir de mindre giriga för det…

   Gilla

 4. Mats, jag skulle inte ha en chans att få jobb på en friskola. Jag är alldeles för dyr vid min ålder. Jag fick jobb på Kunskapsskolan för några år sedan. De var väldigt imponerade av min lärstilsprofil och det var tal om att jag skulle föreläsa i koncernen och det ena med det andra. Men när de fick höra vilken lön jag hade bleknade de och det blev ett jäkla tisslande och tasslande och så högt visste de inte … Min lön? Vad kan den ha varit för fyra år sedan? 24 – 25 000. Jag tackade nej till jobbet. Lön, arbetsvillkor, ingenting tilltalade mig.

  Det finns enstaka friskolor som satsar på bra lärare, men de allra flesta satsar bara på riktigt billiga lärare. Obehöriga eller nyexade. Mammon före kvalitet alla gånger, precis som Anders skriver.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Finns det inte en romantik och glamour om att jobba i ”det privata”? Jag ät glad att du tackade nej – det verkar inte ha varit ett svårt beslut!

   Det finns all anledning att hålla ögonen på de här skolorna och i Malmö har vi haft några skräckexempel på lycksökande fifflare där kommunen har fått sopa upp resterna efter bedrägerierna.

   Samtidigt som det finns djupt seriösa aktörer och kommuner som behöver utmanas tänker jag att det är nog betydligt lättare att dela ut tillstånd än att dra tillbaka – håller vi på att mura in oss i ett system där staten förbinder sig att ge ägarna 10% avkastning?

   Jag skulle gärna läsa mer om fackföreningarnas förhållande till friskolorna. Hur är den fackliga aktiviteten? Hur hanteras övertalighet? Arbetstidsavtal?

   Av tradition har facket haft en svag ställning i små privata företag.

   Gilla

 5. Mats, nej det var inte svårt. Kunskapsskolan är enligt min mening för mycket kunskapsfabriken.

  LR är litet försiktigt kritiska till friskolorna, men man har aldrig gjort något utspel mot dem. Jobbar du på en friskola står du utanför den kommunala anställningspoolen så risken för arbetslöshet är mycket större.
  Jag jobbar på en kommunal friskola. Vi har en styrelse och vi får hålla vårt eget överskott, men det finns ingen vinst. Det tycker jag är en rätt bra modell. Vi har kö till skolan och provar en massa nya grejer, men utan förlorad trygghet och med kvallitet, inte vinst som ledstjärna.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jo det finns gott om nyanser och mellanformer som komplicerar bilden av ont och gott.

   Kommunal friskola? Hmmm – jag måste nog läsa på….

   Gilla

  • Plura skriver:

   Känner du inte till formen?

   En kort lektion. Istället för att lyda under facknämnden ligger skolan direkt under kommunstyrelesn (Helena får korra mig ifall jag har fel). Vilket innebär att redovisningen sker direkt dit och att budgeten beslutas direkt där. Samtidigt har skolan en egen styrelse bestående av föräldrar och skolfolk lokalt som beslutar inriktning själva. På detta sätt slipper skolledningen sitta på möten i kommunhuset och sköter sig själv.

   Första skolan som jobbade på detta sätt, enligt Engelskt mönster, var Rösjöskolan i Sollentuna. Gå gärna in och läs på http://www.skolindicator.se ett nummer med en intervju med fd rektorn Marklund. Vilket nummer har jag glömt, bara att leta igenom under knappen nyhetsbrev.

   Gilla

 6. Tack Plura, det stämmer fint. Några exempel på vad vi gör annorlunda är att hos oss är B-språk obligatoriskt, vi har prova på år i språk i sexan (min bebis), hos oss blir föräldrar redan kallade till lektionerna vid svårare disciplinproblem.

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag tackar också!
   Det låter som ett försök att skapa verklig delaktighet på lokal nivå hos föräldrar och lärare. Ungefär som visionen bakom Lpo94 som bygger på en vision om decentralisering och mångfald (i min tolkning)

   Den polariserade diskussionen om stat och kommun behöver föras på många nivåer och jag tänker att i den här formen av kommunalisering innebär en stor frihet? Samtidigt finns det en huvudman som kan ge stöd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s