Kunskapsmiljard – eller “centerpartistisk kunskapssyn”

Maud Olofsson & co presenterar ett förslag som ska belöna de skolor som förbättrat sina resultat på de nationella proven i årskurs 9. Länk

Med inspiration från hälso- och sjukvården – där regeringen med framgång infört en kömiljard som kortat vårdköerna – föreslår Centerpartiet en kunskapsmiljard för grundskolan. Kunskapsmiljarden ska i likhet med kömiljarden utformas som en prestationsbonus. Pengarna ska gå till skolor där eleverna tydligt förbättrat sina studieresultat. Den ska omfatta både kommunala och friskolor. Utgångspunkten bör vara resultaten på de nationella proven i årskurs 9 då dessa prov samlas in nationellt.

Jag tror att det här förslaget riskerar att ytterligare urholka en skolpolitik som redan är besvärande ytlig i sin kunskapssyn. Frågan är vad det är för problem pengarna förväntas lösa? Är lärarna omotiverade, och är då den här formen av prestationsbonus rätt väg att gå?

Nej Maud – så ser det inte ut. Den här typen av enkla lösningar och vaga löften om snabba belöningar försvårar diskussionen om vad som behöver göras.

Det är en uppenbar förolämpning mot landets lärarkår att du tror att de behöver extra motivation för att göra sitt jobb. Om du verkligen bryr dig så hoppas jag att du bevakar den professionella nivån i arbetet med ny skollag och skyddar skolan från detaljreglering.

Så höjer du produktiviteten.

Jag undrar om det finns något trevligt sätt att beskriva var jag tycker att centerpartiet ska göra av de där morötterna?

Troligen inte.

Uppdatering:

Tödde är rädd att Mödde ska ta över initiativet i skoldebatten. Därför hakar Tödde på Möddes utspel.

Läs mer här (Länk)

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Högskola, Lärarutbildning, Utbildning, Värdegrund and tagged . Bookmark the permalink.

14 Responses to Kunskapsmiljard – eller “centerpartistisk kunskapssyn”

 1. Pingback: Bonus till skolor som höjer resultaten en belöning i efterskott « Tankar om skolan i media

 2. Jesper says:

  Jag har funderat ett tag på om det inte snarare borde investeras i utbildning av politiker: en idéhistorisk översiktskurs i kunskapsteori. Ordet betyder ju ingenting längre! Vissa politiker skulle nog inte ens förstå frågan “vad anser du att kunskap är?” om den ställdes till dem. Jag tycker du är för snäll som kallar kunskapssynen “besvärande ytlig” – det som inte finns kan ju inte ha några egenskaper.

  Like

 3. Pingback: Centern har tänkt till « Christermagister

 4. Plura says:

  Men Mats – har du gått på det, lika väl som Christermagister och andra skolmänniskor – det är valår!!

  Det gäller att profilera sig och skaffa pluspoäng i väljarkåren så man får sitta fyra år till. Och möjligen ett sätt att temporärt distansera sig från Majoren.

  Ända effekten av detta förslag är att kommunerna, om den skulle realiseras, tackar och tar emot och stoppar pengarna i jättehålet som heter snöröjning!!!!

  Like

  • Morrica says:

   Som jag skrev hos Christermagister, Plura, du gör en Maud och resonerar som du har förstånd till.

   Problemet med detta förslag är inte effekten det eventuellt skulle eller inte skulle få på kommunerna. Problemet är att det är en honungsfälla, sött och klistrigt för att locka väljare med. Och pratar man inte om den, påpekar vilket vansinne det är, hur destruktivt för samhället och framtiden det är, vilka konsekvenser det får och gör det på många ställen så kommer ännu fler att fastna.

   Like

   • Plura says:

    Enda effekten med pengarna är just att kunskapmiljarderna är morötter som inte har någon fördelningspolitisk effekt utan gödslar systemet med pengar som ingen behöver. Och det är ytterst dåligt sätt att använda pengar på.

    Så visst är det en honungsfälla!!

    Like

    • Morrica says:

     Det är klart det är ett dåligt sätt att använda pengarna på, förslaget kommer från Centern som verkar tappat allt vett och sans de någonsin haft när det gäller handhavande av statsfinanser.

     Just nu gäller ‘här ska till varje pris säljas lagom söt konserverad gröt’ och vi så ska behöva äta den själva för att visa att man inte dör av den. På kort sikt, iaf.

     Like

   • Mats says:

    En stilla dag av samförstånd? Så kan vi inte ha det!

    Det måste finnas något missförstånd att gräva i!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s