Rost sover aldrig 4

rost4

Utanför skjulet står den här skönheten och efter lite detektivarbete får jag en ordentlig förklaring. Tidigare har jag visat en bild på drivknuten och nu får även korgen sin förklaring.

skogshasten

POTATISUPPTAGARE.

Metoden med årderkörning vid upptagningen var arbetskrävande och mest lämpad för husbehovsodlingen. En bit in på 1900-talet blev det allt vanligare med potatisupptagare och i stort sett alla är olika modeller av kasthjulsmaskiner. I jorden under potatisen skär en stor bill loss potatis och jord som kastas åt sidan av roterande gafflar. På sidan av maskinen kan monteras ett löst hängande galler eller dukför att hålla potatisen mer samlad för lättare plockning. Ännu bättre är en rullande trumma av gallertyp som släpper igenom jord och får potatisen att rulla tillbaka och lägga sig i en sträng. Dessa kasthjulsmaskiner är ganska aggressiva mot potatisen och därför konstruerades en maskin med roterande grepar som under hela rotationenbehåller samma vinkel mot marken. Denna maskin tillverkades av Överum på 1920-talet och gavs det passande namnet Up To Date. Vi är lyckliga ägare till en sådan med sidomonterad gallerkorg som får tjänstgöra varje höst med gott resultat.

Citerat från www.skogshasten.com

Rostmusik 4

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Österlen, Rost. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s