När jag satt i fängelse i Paris

monet.jpg

Jag är på väg till min ungdoms drömmars stad och det kommer att vara bloggfritt några dagar. Hemingway och Henry Miller drog en gång ner mig i parisromantiken och jag är ännu inte helt fri.

Att resa till en stad man varit i som ung är ett riskabelt projekt. Nostalgi är en stark kraft och jag vill inte gå runt och jämföra med hur det var då eller: – hur jag var då.

Ändå vill jag berätta om en magisk resa till Paris 1974. Vi var en tillfälligt ihopsatt jazzorkester som lastade den senapsgula folkvagnsbussen för det stora äventyret. Jag minns att vi köpte dansk salami och söt martini på färjan till Tyskland och att det är en kombination man blir väldigt törstig av. Och att toaletter är sällsynta på autobahn.

Vi var jazzens riddare och försökte leva på att spela på gatan. Idag är trumpetaren en ledande profil i folkmusik och har blivit något fint som kallas artist in residence. Saxofonisten blev först kapellmästare på Stockholms stadsteater och därefter avtalssekreterare i musikerförbundet, klarinettisten blev folkmusiker och kompositör – och gör fortfarande den mest känslostormande teatermusik jag vet, trummisen spelar fortfarande jazz och blev i egenskap av sjukhusclown utsedd till årets glädjespridare i Malmö, och banjoisten, jag själv, vad blev det av mig? Ibland spelar jag in barnskivor med någon sorts genusidé, men ser mig nog inte som musiker i någon djupare mening. För mig är musiker sådana som övar – det gör inte gärna jag.

paris.jpg

Det var alltså vår i Paris och stämningen var spänd. Polisen hade fortfarande inte glömt studentupproren från 1968 och de var fast beslutna att slå ner varje form av orolighet i dess linda. Vi var dumma nog att spela i Quartier Latin och dessutom skapa en folksamling. En av de skräckinjagande polisbussarna stannade och packade in oss för transport till station där vi tillbringade nästan en (1) timme bakom galler. Världen hann inte ordna några stödgalor för oss, men vi kände att detta nog skulle bli en bra historia. Johnny Cash har sin mytologi – vi har Paris.

Eller för att citera Humphrey Bogart (eller var det Ingrid Bergman?) i Casablanca: ”We´ll always have Paris”

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Estetiska processer, Musik, Personligt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till När jag satt i fängelse i Paris

 1. Annette skriver:

  Ha det så bra i Paris. Var där i våras och upptäckte att mycket var förändrat sedan jag var där för ca 20 år sedan. Själv har jag spelat gatuteater i Montmartre. Inte så lätt med tanke på att jag inte kan ett ord franska, blev dock inte arresterad för det…

  Gilla

 2. Mats skriver:

  Tack!
  Det lär finnas en del nyanser mellan omhändertagen, gripen, anhållen, häktad och fängslad. Jag vill gärna bevara myten om min tid i fängelset…

  Gilla

 3. Susan skriver:

  Oh, gôtt! Paris är i alla fall underbart, i synnerhet om man vill rekonstruera nån av alla ismers födslovåndor …
  Nåt uppror kanse du också kan hitta, troligen längre ut i periferin än kring Vänstra Stranden, nuförtiden …

  Gilla

 4. asapasa skriver:

  Lycka till i Paris!
  Har själv varit där ett par gånger och jag älskar staden. I Paris kan man bara vara, sitta på ett café och studera människorna, insupa kulturen.
  Vad avundsjuk jag blir, längtar alltid tillbaka dit

  Gilla

 5. metabolism skriver:

  Ah, respekt! Finkad i Paris! : ) Och du kan kanske ordna en liten stödgala nu, en symbolisk iaf! Vilken härlig berättelse! /Janis

  Gilla

 6. Martin Sandberg skriver:

  Gud vad avundsjuk jag blir. Kommer ihåg när jag var i Paris första gången på höstlovet i trean, -89. Jag och min kompis Tomas gick runt i regnigt november, drack pilsner, spelade våldsamma mängder backgammon (jag kan fortfarande slå dig, Tomas. Try me) och avverkade de mest kända konstmuseerna och gravstenarna. Fast vi blev inte finkade, det blev vi inte.

  Ha det riktigt fint! /Martin
  http://svensklararen.blogspot.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s