gemena VERSALER

Bruket av versaler (stor bokstav) var tidigare en markering av auktoritet. I vanligt språkbruk använder vi idag stilgreppet enbart till namn – inte till titlar. När jag gick i skolan skrevs Gud med versal inledningsbokstav – i dagens skriftspråk får den allsmäktige herren, liksom konungen, drottningen, regeringen och riksdagen hålla till godo med gemener. Därför är det med blandade känslor jag läser dokumentet som beskriver studenters rättigheter och skyldigheter inom Malmö högskola.

Både Rektor och disciplinnamnden vid Malmö högskola får besluta om att varna en student. Beslut om att avstänga en student fattas av disciplinnämnden. En student har rätt att få Rektors beslut om varning överprövat av disciplinnämnden. Student som har varnats av Rektor ska underrättas om denna rättighet.

Läs hela dokumentet

I högskoleförordningar, riksdagsbeslut, läroplaner eller skollag används inte versaler för rektor. Det borde inte heller Malmö högskola göra. I september ska en ny version antas av högskolestyrelsen. Förhoppningsvis i modern språkdräkt. Att skriva rektor med gemener vore att verkligen visa respekt för ämbetets auktoritet. Versaler riskerar att bli pompöst och  ofrivilligt komiskt.
gud_mivhebred.jpg

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Högskola, Lärarutbildning, Malmö, Personligt, Politik, studentinflytande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s