Kaffets symboliska betydelse

På Facebookgruppen Förskolan.se rasar en spännande diskussion om pedagoger som dricker kaffe i barngrupp. Många tycks mena att det på något sätt är oprofessionellt och en del oroar sig för hur föräldrarna uppfattar okynnesdrickandet. Några oroar sig för brännskador.

Själv är jag bekymrad över självförtroendet hos en yrkeskår som inte ens vågar ta ansvar för när de ska dricka kaffe. Tydliga regler och chefer som pekar med hela handen verkar vara populärt.

Efter 3,5 år av högskolestudier borde förskollärarna kunna hantera de här komplexa problemet. I stället sneglar man på en serviceroll där alla är trevliga och glada hela dagarna.

Jag argumenterar för att kaffe är en del av svensk kultur och bör skyddasi arbetslivet.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Förskola, Lärarutbildning, Uncategorized, Utbildning, Värdegrund. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kaffets symboliska betydelse

  1. Katharina Andersson says:

    Har läst tråden om kaffe. Minns väl när en engelsk rektor föreläste för trettio år sedan om hur engelska lärare undervisade. På filmen vi såg kom en sekreterare in med en bricka med te i muggar till lärarna under pågående lektion om eftermiddagen. Den scenen var den mest diskuterade efteråt. Då var det oacceptabelt att ta kaffekoppen med utanför personalrummet. I dag går alla omkring med en kopp överallt. Coffe-to-go-muggar i varje mack. Förskollärare har en annan syn på detta moderna tilltag och värnar sin paus, sin yrkesstolthet och sina yrkestraditioner. Jag tror förskollärarna befinner sig i ett paradigmskifte i frågan om yrkets regelverk. Spännande och svårt med förändring.

    Liked by 1 person

    • Mats says:

      Jag driver ju en benhård informell linje – om nu det är möjligt – och är lite skakad över den där kopplingen till status som många verkar vara så övertygade om.

      Like

Leave a comment