Jag funderar på om det här avslutande citatet i Mia Heikkiläs intervjustudie med 19 män på förskollärarutbildningen sammanfattar budskapet? Om männen är ensamma blir de liksom mindre patriarkala.
Varför tänker jag på gisslansituation och Stockholmssyndrom?
Utöver en bedrövlig svenska i slutordet så är det snömos varning. Visst kan det bli Stockholmssyndromet om existensen hotas. Till och med som i Krokoms kommun där den manliga socialsekreteraren trackas av kvinnliga chefer så han tar sitt liv.
LikeLike
Jag tror det är ett citat – men när Heikillä väljer den här vinkeln förstärker det bilden av maskulinitet som problem.
LikeLike
Hon verkar inte förstå att det bara är en mindre fenotypisk grupp av män som står ut att vara solister mitt inne i ett matriarkat. Resten flyr skyndsamt till andra rum.
LikeLike
Vilken förunderlig svenska!
LikeLike
Jo – det blir kanske så när den intervjuade försöker lista ut vad intervjuaren vill höra?
Jag är nog mer förundrad över budskapet.
LikeLike
Jo visst. Det är jag också men jag kunde inte förstå språket. Kan det vara journalistens dito ?
LikeLike
Njae – det är ju slutorden i den meriterade genusforskaren Mia Heikkiläs rapport och på något sätt måste det väl vara så att just de här orden är betydelsefulla eftersom de lyfts fram (i all sin obegriplighet).
Budskapet är indirekt riktat mot oss som är bekymrade över avbrott från utbildning och yrke. De män som inte är tillräckligt genusmedvetna (och behöver ta stöd hos andra män) passar inte in i hennes agenda.
http://miaheikkila.se/
LikeLike
Enkönade grupper uppstår ofta när människor samlas. Kvinnor söker sig till andra kvinnor och männen till varandra. Det oaktat mängden av vardera gruppen. Jag frågade manliga lärare på studiedag varför de klumpade ihop sig ( jo, jag ställde frågan så) i en manlig grupp. De svarade att de ville få prata killsaker eftersom ders vanliga arbetsdagar innehöll så få män. Så jag dröp av., till min tanthörna.
LikeLike
Det vore vackert om vi slutade skuldbelägga detta beteende – bland vuxna och barn.
LikeLike
Ja det var väl ungefär det jag menade. Vi kanske ska undersöka samtalens förändring i enkönade respektive tvekönade grupper.
LikeLike
Jo – jag lyssnar på Stil om drottning Kristina. I slutorden sägs ungefär :
Makt är som parfym . Den märks minst av den som bör den…
LikeLike