Jag tror på Maria

Jämställdhets- och förskoleminister Maria Arnholm tar ställning för en nationellt samordnad satsning på att rekrytera fler män till förskolan.

Länk till DN

Idag är jag varken cynisk eller misstänksam – äntligen!

Nästan alla barn går i den svenska förskolan. Men små barn möter väldigt sällan män där. På svenska förskolor är 96,5 procent av de anställda kvinnor. Och så har det sett ut i åratal. Men nu har Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm tagit tag i frågan. Hon åker runt i Sverige och tittar på goda exempel från Umeå i norr till Lund i söder.

Hon är även välkommen att besöka orterna söder om Lund…

20130406-092833.jpg

Om Editor

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Detta inlägg publicerades i Genus, jämställdhet, Värdegrund. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Jag tror på Maria

 1. enstillaundran skriver:

  Jag hoppas du har rätt, men i efterdyningarna (i princip inga) av Vinterbergs film ”Jakten” så är jag lätt skeptisk.

  Efter att ha sett den här videon tror jag att trenden håller på att vända, åtminstone utomlands. Den handlar om att attityden till män måste ändras för annars flyr de jobb där man har kontakt med barn.

  Gilla

 2. Patrik Karlsson skriver:

  tre män på samma förskola och samma avdelning nästan unikt men ett faktum, varför?

  Gilla

 3. Jag trodde att du skulle ha skrivit massor om det här, Mats. I bloggen, på Newsmill, överallt. Så hittar jag bara två rader. … Men det är klart, om skolan skulle fungera som den borde skulle jag knappast bry mig om att blogga om den. …

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag jublar inombords och är även glad över det lilla missförståndet om Lund. Nu kommer Malmö stad och högskola ta chansen att visa upp hur vi ser på framtida samarbete.

   Men du har rätt – jag borde kanske lyfta på hatten ytterligare några gånger.

   Tyvärr är min grundinställning ganska skeptisk och jag väntar med tårta och raketer till den dagen ett nationellt centrum för samordning av dessa insatser skapats.

   Men då….

   Gilla

  • Mats skriver:

   På ett lite djupare plan tror jag att ett alltför kraftfullt jubel från mitt håll skulle kunna provocera dem som har positioner att försvara inom det nuvarande systemet.

   Därför försöker jag vara diskret uppmuntrande….

   Gilla

 4. Vet inte om det är tårta och raketer som behövs, Mats. Snarare kanske hjälp på traven. Viljan finns, men hur är det med förmågan?

  Gilla

  • Mats skriver:

   Jag ser verkligen fram emot att få träffa ministern i Malmö! Förhoppningsvis blir det en stabil organisation med tydligt uppdrag – gärna med inspiration från den tyska grundligheten.

   De har lyckats förena forskning med inspiration. Framför allt ger de stöd till lokala initiativ så att vi slipper eldsjälssyndromet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s