Statsfeminism – är det ett skällsord?

Ordet statsfeminism används ganska slarvigt i debatten om genuspedagogik och många tycks tro att det är ett antifeministiskt påhitt?

I betänkandet Jämställd förskola 2006:75 (s.27) ges en bakgrund:

Förstora

Förstora

Det är alltså inte antifeminister som skapat  begreppet och de som inte vill förknippas med staten är fria att ta avstånd från  inriktningen eller utveckla nya definitioner.

Jag är undrande över vad det innebär med “en femininisering av yrken som är relevanta ur ett välfärdsstatligt perspektiv”. Gäller det  även förskolläraryrket? I så fall är det lättare att förstå just denna utrednings starkt negativa hållning till rekrytering av män till förskolläraryrket.

Det går fortfarande utmärkt att vara feminist och samtidigt tro på nödvändigheten av manliga nätverk inom kvinnligt dominerade utbildningar.

Pelle Billing är inte populär bland alla feminister. Nu försöker han skapa någon form av förståelse. Det är djärvt. Och förbannat nödvändigt.

About Editor

http://tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Webmaster http://etenjournal.com Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
This entry was posted in Genus, jämställdhet. Bookmark the permalink.

7 Responses to Statsfeminism – är det ett skällsord?

  1. Lavazza says:

    Det är inte så mycket att förstå. Feminismens huvudfåra handlar om mäns skyldigheter och kvinnors rättigheter. Om kvinnors skyldigheter eller mäns rättigheter eventuellt tas upp, så minskar feministers intresse genast.

    Like

  2. Pingback: Nu händer det snabbt saker i Manssverige (och i Kvinnosverige) « Aktivarum

  3. Anna says:

    “Skolmyndighetsfeminisim” – det kallar jag ett ord!
    Har ju inte läst hela texten men vad tusan menas med “feminisering av yrken som är relevanta ur ett välfärdsstatligt perspektiv”? Har man alltså strävat efter att feminisera yrkena? Varför då – och hur? Barnträdgårdsläraryrket var väl superfeminiserat – även om vi saknar män i förskolan idag så var det ju knappast ett mer maskuliniserat yrke förr?
    Kommer att tänka på Sommestad igen – kanske borde vara hon som utredde sånt här, hon har ju funderat på könskodning av yrken på ett intressant sätt tidigare även om det då var en maskuliniseringsprocess.

    Like

    • Mats says:

      Tyvärr är det nog så att statsfeminismen har det här som grundidé – det är legitimt att femininisera traditionellt manligt kodade (gärna högstatus-) jobb!

      Men blotta tanken på att arbeta aktivt för att öka andelen män i kvinnligt dominerade yrken tycks vara tabu. Se dagens inlägg om DEJA!

      Like

  4. Anna says:

    Två lösryckta citat från min gårdag:
    “Det är bara tjejer och bögar som läser till präst numera”
    “Jag möter mest duktiga flickor bland mina nyantagna läkarstudenter”

    Yrkens könskodning och inte minst vilka krafter som driver på att det förändras är ett oerhört intressant område. Inte minst eftersom det dessutom kan vara olika kodat i olika länder. Något som i alla fall blir rätt svårt att förklara med biologi… Har dock aldrig hört att arbete med små barn varit manligt kodat bland männsikor någonstans i världen så det är en lång väg att vandra. Vill dock minnas att det var så hos någon av djurarterna vi mötte i LIFE så det kanske är gåtans lösning står att finna?

    Like

    • Mats says:

      Antropologi är bra – du lyckas alltid hitta någon infödingsstam som styrker din tes! I värsta fall duger det med en djurart…

      Problemet med DEJA och statsfeminismen är nog att den har stora blinda fläckar. Om vi inte TALAR om könsskillnader försvinner de…

      Like

  5. Pingback: Lösningen på skolproblemen? « Tanja Bergkvists Blog

Leave a comment