I det oändliga vetandets kyliga värld

Våra samtal har ändrat karaktär. Tidigare kunde vi tjata i timmar om vem som egentligen spelade bas på baksidan av singeln, vad signaturmelodin till vi i femman heter, när Ulrika Knape är född, hur många tår en känguru har och vad Övre Volta hette förr i tiden.

Nu avgörs alla diskussioner med några tangenttryck och varje ansats till argumentation dör inför det samlade vetandets tyngd. Vi lever i Googles tyranni och inför sökmotorn är vi alla lika. Jag kommer på mig själv med att tycka riktigt illa om den beskäftiga besserwissern som vräker ur sig fakta om stort och smått.

Själva högtidligheten i att lösa ett korsord försvinner när det som skulle vara en stund av meditation och andakt reduceras till att skriva in rätt sökord.

Jag vill leva i ovisshet – utlämnad till intuition och fläckvis bildning. Det är dags att införa googlingsfria zoner i umgänget.

P.S. Är det någon som vet vad melodin till Ulf Thoréns (Hvar fjortonde dag) berömda ”Rävar på isen” heter? Det är inga skivor i potten.

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till I det oändliga vetandets kyliga värld

 1. Jag vill ha en skiva… jag vill ha en skiva…. fnitter och skratt. Jag googlar alldeles för sällan och korsorden…de ska ha timmar av tänk omkring sig… och en och annan uppslagsbok… ordbok och synonomer. Jag är såld på DNs korsord. A-M

  Gilla

 2. Johan Molin skriver:

  Den förträfflige Thoréns film om rävarna ackompanjerades av ”Uppå källarbacken har jag en vän”! Typiskt den lurige Ulf T.

  Gilla

 3. Mats skriver:

  Tack – fast det är i en fyrtakstversion som jag tror kallas Swedish rapsody!

  Gilla

 4. Rolle Bergström skriver:

  Dramat utspelade sig på Riddarfjärdens is.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s