Kokonst – kokkonst – Kivik art center

art2.jpg

Okynnesblogg – det är sådant man gör när det regnar fast man har bestämt att låta bli under semestern. Jag skyller på vädret – se det som ett utflyktstips…

Bildspel från utställningen

Någon fick en bra idé – eller kanske flera.

  • Österlen är vackert.
  • Konst är trevligt.
  • Turister vill gärna titta på något.
  • Louisianna är ett fint museum som drar många besökare.
  • Wanås slott har skulpturutställning i sin park.
  • Kultursponsring är roligare än tennis.
  • Sune Nordgren har ett gott internationellt rykte.

Alltså bildas en grupp som startar Kivik art center.

På en hisnande vacker plats har de första trevande stegen tagits och jag tror det kan bli bra. Eller rättare sagt – med den utsikten förstår jag inte hur det är möjligt att misslyckas. Sedan är frågan om detta är platsen för konceptuella provokationer och dekonstruktivistiska kunskapsteoretiska äventyr. Bygden har en tradition av föreställande måleri och jag tror att de utslängda betongblocken inte självklart väcker jubel hos den stora publiken. Det är djärvt och jag blir berörd. Dessutom är jag för kor – särskilt om det finns ett staket mellan dem och mig.

Jag tror att utställningen handlar om spänningen mellan det tidlöst geometriska (betongen) och det årstidbundna böljande (naturen) men har ingen stark längtan efter att analysera eller förstå.

Det är många som vill vara med och dela på den kulturella kakan och äran. När jag kör hem hör jag den dryge moderate kommunpolitikern Akeij tala sig varm för det vackra landskapet och vikten av att inte förstöra bygden inför hotet om gruvdrift och exploatering. Honom litar jag inte på. Den dagen turisterna sviker står grävskoporna beredda. Men fram till dess är det bara att passa på att njuta av utsikten och, vem vet, kanske händer det något oförutsett när du kliver in i betongkuberna i skogen. Dessutom finns ett bra fik, möjlighet att hyra stugor och beundra en ovanligt stor skördetröska.

art.jpg

Om Mats

http//tystatankar.wordpress.com Twitter: @tystatankar Lärarutbildare Malmö högskola Mail tystatankar( at )gmail.com http://pojkaktigorkester.wordpress.com/
Det här inlägget postades i Österlen, Estetiska processer, media, Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s